Az ország legbékésebb járása baranyai, a legveszélyesebb borsodi.
Fotó: Shutterstock

Itt van Magyarország bűntérképe, mutatjuk a két szélsőséget

Listába szedtük, melyik járásokban a legbiztonságosabb az élet, illetve hol jegyezték fel a legtöbb bűncselekményt.


A legbiztonságosabb járások

Magyarország legtöbb járásában csökkent a bűntények száma tavaly a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Visszaesett például az ittas járművezetés és a garázdaságok száma, valamint hamis iratokkal is kevesebb embert kaptak el. Nőtt azonban a közokirathamisítások, a csalások és a rongálások mennyisége – írja a HelloVidék.hu

A portál gyűjtötte össze a legbiztonságokosabb járások listáját a police.hu adatai alapján a 2021. 02. 28 - 2022. 02. 28-ai időszakrban. Mi a sorrendet a 10 ezer lakosra vetített bűncselekmények száma alapján állítottuk fel a HelloVidék adatait alapul véve. Eszerint ezekben a körzetekben a legkedvezőbb a helyzet:

4. Körmendi járás (Vas megye): 57 bűntény/10 ezer lakos

4. Szentgotthárdi járás (Vas megye): 57

3. Pannonhalmi járás (Győr-Moson Sopron megye): 56

2. Tét járás (Győr-Moson Sopron megye): 54

1. Pécsváradi járás (Baranya): 48

A pécsváradi egyébként nagyjából 11-12 ezer lakosú járás a Dél-Dunántúli régióban. Központja a közel 4 ezer lakosú, nagy múltú, műemlékekben gazdag Pécsvárad városa.

A legveszélyesebb területek

Magyarországon toronymagasan a legtöbb bűncselekmény Budapesten történik, ami egyértelműen a város magas lakosságszámának tudható be (egyébként 10 ezer emberre vonatkozóan nagyjából 178 regisztrált bűntény történt a fővárosban egy év alatt). De az adatok megmutatják a lakosság arányához mérten a legnagyobb bűnözési rátával bíró területeket is a 2021. 02. 28 - 2022. 02. 28-es időszakban. Eszerint a 10 ezer emberre vetített lista a következő:

3. Nyírbátori járás (Szabolcs-Szatmár Bereg megyében): 203 bűntény/10 ezer lakos

2. Jászapáti járás (Jász-Nagykun-Szolnok megye): 207

1. Ózdi járás (Borsod-Abaúj-Zemplén megye): 216

Az Ózdi járás BAZ megye legnyugatibb területe, mely központjáról, Ózd városáról kapta a nevét. A település a fénykorát a XX. század második felének közepén élte, amikor az ország egyik legjelentősebb nehézipari központja volt, és a lakossága meghaladta a 46 ezer főt. A rendszerváltás környékén azonban bezárt a korábban 16 ezer embernek is munkát adó kohászata, ekkor kezdődött a város hanyatlása. A település helyzete azóta soka javult, azonban lakosságszáma lényegesen lecsökkent, és manapság is ennek a járásnak az egyik legmagasabb a munkanélküliségi mutatója az országban. Jelenleg valamivel több mint 30 ezer ember él a településen, és 50 ezer fölé tehető a járás lakosságszáma (a járásban tehát a vizsgált időszakban körülbelül 1000 bűncselekményet regisztráltak, hiszen a 216-os adat csupán 10 ezer emberre vonatkozik). A terület másik két nagyobb települése Arló (körülbelül 3500 lakos) és Borsodnádasd (megközelítőleg 3000 fő).

Ne hagyd ki!