Essência és Salt a két új Michelin-csillagos étterem.


Fővárosi helyszínek

Két újabb budapesti étterem is Michelin-csillagot kapott, derült ki a Michelin Guide 2021-es kiadványából. Így már 8 Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhetünk, mindegyik Budapesten található. A két új - Essencia és a Salt - első alkalommal szerepel a kalauzban. Velük együtt a Babelnek, a Borkonyha Winekitchennek, a Costesnek, a Costes Downtownnak, a Standnak, illetve az Onyxnak van csillaga. Két csillaga egyetlen helynek, az Onyxnek van, amely jelenleg átalakítás alatt áll.

Ez nemcsak hatalmas megtiszteltetés, hanem óriási eredmény is, hiszen a vendéglátás volt a járvány okozta nehézségek egyik leginkább sújtott területe

– kommentálta a hírt a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A két új étterem

Az Essênciát egy portugál–magyar házaspár üzemelteti, Tiago és Éva Sabarigo. A páros kapcsolatából következően a portugál és a magyar konyhára épít. A másik étterem a Salt, amelynek Királyi Pál utcai étterme kifejezetten magyarosnak vallja magát. Mindkét étterem szerepelt a Séf házhoz megy programban, amelyben a járvány alatt kiszállították az ételeiket.

Michelin-tányérosak

Emelkedett a Michelin-tányéros éttermek száma is, az új kalauzban újabb 6 étteremmel együtt összesen 18 viselheti ezt az elismerést.

  • Michelin-tányéros éttermek: Hoppá! Bistro, Felix, Stand25 Bisztró, Spago by Wolfgang Puck, Rumour, Pasztell, Csalogány 26, Arany Kaviár, Baltazár, Alabárdos, Zona, St. Andrea, Mák, Tigris, Textúra, Nobu Budapest, Laurel Budapest, Fricska

Járvány alatt

A járvány természetesen nagy csapást mért a hazai fine diningre. Volt olyan étterem, amit egyik napról a másikra be kellett zárni. Illetve több mint egy éve elmaradnak a forgalmuk nagy részét kitevő turisták. Korábban az Onyx stratégiai igazgatója, Fekete Marcell azt mondta a StreetKitchennek, hogy korábban is láttak már gazdasági válságot, és ha a véget érnek az utazási korlátozások, nagyon gyorsan visszatérnek a vendégek az ilyen jellegű éttermekbe is.


The Conversation

Friss

Photo by Fré Sonneveld on Unsplash

Téglával termel áramot egy új svájci szabadalom

A rendszer hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!