Nagyobb emelést nem valószínű, hogy elbírnának a vendégek
Fotó: Shutterstock

Így szálltak el az éttermi árak

Úgy nőtt a vendéglátóhelyek októberi árbevétele hazánkban, hogy csökkent a forgalmuk. A növekedés az árak emelésével magyarázható. A fizetőképes kereslet egyébként is csökken, miközben éves alapon megsokszorozódtak az energiaárak. Emellett elbocsátásokra is lehet számítani a szektorban.


Elszálltak a vendéglátósok költségei

Számos vendéglátó jelentette be az elmúlt hónapokban, hogy egy ideig szünetelteti a tevékenységét. Az pedig a magyar munkaerőpiacon is fordulatot hozhat, hogy a Manpower őszi felmérése szerint a HoReCa-szektorban a hotelek és éttermek 39 százaléka tervez elbocsátást az elszálló energiaköltségeik miatt. Ez az érték 12 százalékponttal nagyobb, mint a munkaerő-felvételben gondolkodó vállalatok száma.

Azonban javíthat a kilátásokon, ha az Európai Unió a tervezett energiapolitikai intézkedésekkel jelentősen csökkenteni tudja az európai földgáz és áram árszintjét – írja a VG.

Megugrottak az éttermi árak

Viszont a szektor legnagyobb problémája, hogy visszaesett a kereslet, amiért leginkább a reáljövedelmek csökkenése okolható. Így az energiaköltségeiket sem tudják a vendégeikre áthárítani a vállalkozások a továbbiakban.

Októberben 2,1 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a szeptemberi 3,2 százalékos visszaesés után. Ugyanekkor 29,7 százalékkal emelkedett az ágazat árbevétele a tetemes áremelések következtében, annak ellenére, hogy a reáljövedelmek csökkenése a kereslet visszaesését okozhatta

- tájékoztatott Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjét a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva.

Volt fellendülés a járvány lecsengésével

Egy ideig ellensúlyozhatta a kedvezőtlen hatásokat az idegenforgalom lassú helyreállása a koronavírus-járvány lecsengésével. Ez kedvezett a folyó fizetési mérlegeknek is.

A covid terjedése ellen hozott intézkedések feloldása szerte Európában élénkítette a turizmust. Azonban az ukrajnai háború miatti óvatosabb fogyasztói magatartás rontja a szektor kilátásait, akárcsak az energia- és az élelmiszerárak drasztikus emelkedése. Továbbá lassabban állhat helyre az Európán kívüli vendégek fogadása is.

Az eddigi, jelentős munkaerőhiány miatt a bérek is nagy mértékben emelkedtek a vendéglátóhelyeken. Ezért, valamint az elszálló energia- és élelmiszerárak okán is szükséges lehetett a nagyjából 30 százalékos áremelkedés a szakember szerint.

Egy probléma megszűnik, de fellép egy másik

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja szerint is csökken munkaerőhiány, azonban az energiaár-robbanás új kihívások elé állítja a szektort. Csapodyék például október elseje óta tízszeres gáztarifával és hamarosan öt-hétszeres áramköltséggel működtethetik az éttermüket. A megugró költségek fedezéséhez duplázniuk kellene az ételeik árát, de azt a piac nem fogadná el.

A szakember úgy véli, hogy az egész évben nyitva tartó éttermek között sok lesz, amelyek nem tudják finanszírozni a kisebb forgalmú hónapokat.

Ne hagyd ki!