Rekordáron kelt el egy üveg Perrier-Jouët pezsgő
Forrás: Shutterstock

Rekordáron cserélt gazdát egy üveg pezsgő, aligha bontják föl

Az üveg champagne közel 150 éves. Emellett egy híres pezsgőház alapítójának, Charles Perrier-nek a fia alkotta. Az üveg ital már korábban is birtokolta „A világ legdrágább pezsgője” címet.


Vagyonokért kelt el egy üveg pezsgő

Egy XIX. század végéről származó, klasszikus Perrier-Jouët pezsgő is kalapács alá került decemberben a Christie's aukciósház által szervezett londoni Finest and Rarest Wines and Spirits (Legfinomabb és Legritkább Borok és Röviditalok) árverésén – áll a magyarmezőgazdaság.hu cikkében.

Az esemény legdrágább tétele a francia Perrier-Jouët Brut Millésimé pezsgő volt. A tétel 1874-ből származik, és a legendás borház alapítójának, Charles Perrier-nek a fia alkotta meg. Az üveg ráadásul 147 éve bontatlan.

Az ital tisztán Chardonnay szőlőből készült (tehát típusa szerint Blanc de Blancs – a szerk.), amely Cramantból (Champagne borrégió/Franciaország – a szerk.), a Perrier-Jouët eredeti és legértékesebb szőlőültetvényének dűlőjéből származik.

Először 1888-ban került kalapács alá, amikor a maga nemében szintén a legdrágább árverésen eladott pezsgő lett. Ezt a címet 1967-ig nem veszítette el.

Az aukció szervezői egyébként arra számítottak, hogy az üveg bor nagyjából 20 000 dollárt fog érni. Ehhez képest majdnem háromszoros áron, 57 ezer dollárért (körülbelül 18,5 millió forint) cserélt gazdát. Ezzel a száraz Millésimé lett valaha eladott legdrágább pezsgő.

Az aukció legdrágább tételének az új tulajdonosa azonban nem csak az üveg champagne-t kapta meg annak megvásárlásával. Lehetősége lesz ugyanis egy éjszakát eltölteni az epernay-i Maison Belle Epoque Champagne-villában, amely évszázadok óta a Perrier család tulajdonában van. Emellett az épület otthont ad Európa legnagyobb francia modern művészeti magángyűjteményének és egy jelentős pezsgőpincének is. A vendég továbbá részesül egy három Michelin-csillagos séf, Pierre Gagnaire által készített vacsorában, amelyet a Perrier-Jouët pezsgőház legjobb pezsgőivel párosítanak.

A pincészetről röviden

A Perrier-pincészet alapítója és felesége Pierre-Nicolas Perrier és Rose-Adélaïde Jouët mindketten szerették a természetet és a művészeteket az XIX. század elején. A kulturált fiatal nő egy normann kereskedőcsaládból származott és nem mellesleg szőlész és botanikus volt. Egy évvel az esküvőjük után, 1811-ben alapították meg a Maison Perrier-Jouët pezsgőházat.

Fiuk, Charles Perrier szintén botanikus volt. 1848-ban vette át a ház irányítását. A botanikus hagyományokra utalva valamivel később, a XIX. század végén került a palackokra az emblematikus kökörcsin motívum, amely azóta is a borház jelképe. 2020-ban új fejezet kezdődött a pezsgőház életében, amikor Séverine Frerson került nyolcadik pincemesterként a pezsgőház élére - ő az első nő, aki ezt a pozíciót betöltheti a pincészet történetében.

Champagne titka

Egy korábbi cikkünkben Márkus György, nemzetközileg ismert bor- és pezsgőkritikus szólalt meg a francia pezsgők világsikere kapcsán. A szakember kifejtette véleményét arról, hogy mi lehet a champagne-i pezsgőházak sikereinek a titka.

Elmondta, hogy a pezsgő a legtöbb emberi beavatkozást igénylő bor. Elkészítéséhez szaktudás, technológiai háttér és pénz szükséges - nagyon sok pénz. Előfordulhat, hogy 25 évig a pincében pihennek seprőn a palackok, és utána kerülnek forgalomba. Addig azonban nem csak a bor áll a pincében, hanem a pénz is. Ezen kívül olyan borokra is szükség van, amelyekből a nem évjáratos pezsgők készülnek, ami egy plusz befektetést jelent.

Emellett a kiváló termőhely, a klíma, a talaj, az ültetvény fekvése, a szőlőfajták találkozása a termőhellyel és 320 év tapasztalat– ezek mind „együtt állnak” Champagne-ban és garantálják a kiemelkedő végeredményt. A siker tehát sokkal összetettebb kérdés annál, hogy milyen eljárással készítik el a pezsgőiket.

Ne hagyd ki!