Hasonló funkcióval az Apple már korábban előállt
Fotó: Shutterstock

Térerő nélküli üzenetküldés jöhet az androidos telókra

Újabb funkció érkezhet androidos telefonokra. A jövőben térerő nélkül is küldhetőek lesznek segélykérő üzenetek műholdas kapcsolat segítségével, hasonlóan az Apple korábbi megoldásához.


Műholdas segélykéső üzenet lesz küldhető androidos készülékekről

Új, androidos készülékekhez érkező funkcióról árulkodik az Android 14 előzetesének kódja. A fejlesztéssel térerő nélkül lesznek küldhetők segélykérő üzenetek műholdas kapcsolat segítségével. A fejlesztés a Google Üzenetekkel működhet.

Neil Rahmouni fejlesztő vette észre, hogy a Google-nél folyamatban van az Üzenetek app felkészítése a műholdas kommunikáció támogatására. Úgy látta, az applikáció a Garmin Response technológiáját fogja használni a segélykérő funkcióhoz, tehát több mint 150 országban lehet elérhető. Azonban azt nem tudta megmondani, hogy mikor aktiválhatják. Egyébként Rahmounival párhuzamosa egy másik fejlesztő, Mishaal Rahman is rábukkant az Android 14-ben a rejtett funkcióra.

A HVG megjegyzi, az Apple tavaly szeptemberben az iPhone 14-szériával tett elérhetővé műholdas segélykérő funkciót. A technológia többször bizonyított a gyakorlatban is. Az ő fejlesztésük írásos segélyhívásokra ad lehetőséget térerőmentes környezetben. Úgy lehet kommunikálni a segélyszolgálatokkal, mintha valaki az iMessage-ben beszélgetne. A programhoz az Apple néhány olyan hasznos funkciót is társított, mint például az aktuális helyzet megadása.

A BGR pedig arról ír, hogy a műholdas kommunikáció meglehetősen drága. Emiatt az Apple fizetőssé kívánja tenni.

Felgyorsítaná a legújabb Android operációs rendszer terjedését a Google

Egyébként meglehetősen lassan terjedtek el az Android operációs rendszer korábbi verziói. Bár hamarosan érkezik a program legújabb, 14-es változata, még idén áprilisban is csak az arra alkalmas mobilkészülékek 12,1 százalékán futott a 13-as. A legnagyobb arányban az eszközök (23,5 százalékban) továbbra is a 2020-ban debütált 11-es rendszert használták.

Ezt elégelhették meg a fejlesztő Google-nél, ezért egy új megoldást vezetnek be annak érdekében, hogy rávegyék a felhasználókat, telepítsék a 14-est, ami számos új funkciót tartogat, és biztonsági téren is fejlettebb az elődeinél.

Az új megoldás neve Android Upgrade Invite. Ez a felhasználóknak képernyőket fog mutatni, amelyeken fel lesz sorolva, milyen előnyökből maradnak ki, ha nem telepítik a már elérhető új rendszerverziót. Emellett a megjelenő üzenetből is el lehet indítani a rendszerfrissítést.

Megújul az Android logója

Továbbá néhány hete kezdődött az a folyamat, mely célja az Android márkaidentitásának megváltoztatása. Hasonlóan nagy átalakításra eddig nem volt példa a cég nagyjából másfél évtizedes történetében. Ennek részeként a mobilos operációs rendszeréről ismert vállalat piktogramjának minden elemét átalakítják.

A cég anyavállalata, a Google, például az "Android" nevet mostantól csupa nagybetűvel fogja írni a logóban, de lecserélik a hagyományos betűtípust is. Emellett a név eredetére utaló zöld robotfejet is modernizálják. Az eddigi kétdimenziós alak háromdimenziós hatást kap, így megváltoznak a színtónusai is.

A megváltozott logót ezen a linken nézheted meg.


Ne hagyd ki!