Azt most még felbecsülni sem lehet, hogy mekkora pusztítást okozott az áprilisi fagy a gyümölcsösökben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közzétette, hol és hogyan lehet bejelenteni a károkat.


Rengeteg gazda esett kétségbe, amikor reggel megpillantották a fagyos, havas kerteket, tájat. Nem csoda, hiszen országszerte a gyümölcsösökben már virágba borultak a a korai szilvák, a kajszik, a cseresznyék és a körték is.

Minden fekszik a földön, borzasztó látvány fogadott a kertben reggel. Virágzott már a szilva, a barack, a cseresznye, a körte, az alma és a meggy, és most minden növénynek vége van. Hófehér lett a dértől reggelre a piros pléd, amivel letakarta a citromfákat. Sajnos elfagytak a virágok is, így a jácint, a nárcisz és valószínűleg a leander is

- idézi a Hello Vidék az egyik kerttulajdonost.

Így ismerhetjük fel a fagykárt

Amíg szép rózsaszín a virágzata a kajszinak, addig nem lehet baj, de ha egyik reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk, hogy a fa virágzata megbarnult, akkor oda kell menni, és letépni egy virágot. Ha a bibéje zöld belül, akkor túlélte, ha viszont barna, akkor elfagyott.

A fagy ellen már az ültetéskor is lehet védekezni, kerüljük a fagyzugos helyeket. Ősszel már ne adagoljunk a növényeknek nitrogén-túlsúlyos műtrágyát. A nitrogén ugyanis hajtásnövekedés-serkentő. Ha nem adunk neki ilyen trágyát, akkor nem fog olyan hamar kihajtani a fánk.

A gyümölcsfákat öntözéssel is megóvhatjuk a fagykároktól. Azt is jó tudni, hogy nappal a gyümölcsfák öntözése azért hasznos, mert ezáltal később indul be a nedvkeringésük. Alma és őszibarack-állományokban ezzel a módszerrel akár 1-2 hét virágzáskésleltetést is el lehet érni.

Azt még nem tudni, hogy a mostani fagyok mekkora kárt okoztak a gyümölcsösökben, de ahhoz nem kell közgazdásznak lenni, hogy megjósoljuk, ha gyenge a termés, drágul a gyümölcs.

Igyekezni kell a kárbejelentéssel

A tavaszi fagy jól azonosítható, pontszerű káresemény, amely egy adott naphoz kötődik, és ettől a naptól indul a 15 nap számítása a káresemény bejelentésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra hívja fel a fagykárt szenvedett gazdálkodók figyelmét, hogy jelentkezzenek a falugazdászoknál.

A közeledő egységeskérelem-benyújtási időszak alatt a vonatkozó végrehajtási rendelet lehetővé teszi azt, hogy ha a mezőgazdasági káresemény, jelen esetben a tavaszi fagykár április 1-je után következik be és a kárbejelentésre nyitva álló határidő az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban telik le, akkor a kárbejelentés az egységes kérelem szankciómentes benyújtására előírt határidő utolsó napjáig tehető meg

- írja weboldalán a NAK.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!