Egyre több amerikai keresi az európai gyökereit
Fotó: Shutterstock

Ezért kapkodnak az amerikaiak az európai útlevelekért

Egyre többen próbálnak európai állampolgárságot és útlevelet szerezni az Egyesült Államokban. Az öreg kontinens okmányaival jelentősen bővülhetnek ugyanis üzleti és utazási lehetőségeik. Meghökkentő, de az amerikaiak 40 százaléka lehet jogosult valamilyen európai állampolgárságra.


Kell az európai útlevél az amerikaiaknak

Jelentősen emelkedett az európai útlevelet igénylő amerikaiak száma 2022 első felében a tavalyi év azonos időszakához képest. Például ír papírokat kétszer annyian igényeltek (összesen 3284-en) a vizsgált időszakban, de megugrott az olasz és német állampolgárságért folyamodók száma is.

A Bloomberg szerint akad, aki a munkavégzés helyszínére vonatkozó, a korábbinál nyitottabb lehetőségeket szeretné kihasználni. Másoknak a világjárvány világított rá a több útlevél birtoklásában rejlő előnyökre, hiszen a pandémia alatt is be tudtak lépni az adott országba. Az üzletemberek pedig gyakran gazdasági megfontolásból döntenek a kettős állampolgárság mellett, hiszen így könnyebben hozzáférnek az európai piacokhoz.

A Global RCG tanácsadó cég szerint az amerikaiak 40 százaléka lehet jogosult valamilyen európai állampolgárságra. Ezt azzal magyarázzák, hogy például Írország állampolgárságot biztosít a második, harmadik és negyedik generációs ír-amerikaiaknak is, ha megfelelnek néhány kritériumoknak. Olaszország pedig elismeri az 1861-ig visszanyúló családi kötelékeket. Azonban nincs arról szó, hogy az amerikaiak tömegével költöznének Európába.

Aranyélet aranyútlevéllel?

Néhány országban üzletág épül az állampolgárság „értékesítésére”. Például osztrák papírokhoz úgy is hozzá lehet jutni, ha valaki nagyjából 9,5 millió dollár, vagyis körülbelül 4 milliárd forintot beruház az ország gazdaságába.

Ennél sokkal olcsóbban kínál állampolgárságot Európában Montenegró, ahol 450 ezer dolláros befektetés (190 millió forint) elégséges a papírok megszerzéséhez.

Észak-Macedóniában pedig ettől is olcsóbb. Ott az állam magánbefektetési alapjába várnak el 200 ezer eurós (83 millió forintos) támogatást.

Újabban a törökországi állampolgárság igen népszerű, különösen az orosz elit körében. Az útlevél megszerzéséhet hét különböző befektetési opciót ajánlanak, ezek közül a legolcsóbb 400 ezer dollár (154 millió forint) értékű ingatlan vásárlása.

Ne hagyd ki!