egy aktatáskás, öltönyös férfi áll az útelágazásban és nem tudja merre induljon tovább
Fotó: Shutterstock

Nehezen döntesz fontos dolgokban? Annak is van előnye

Bár a határozatlanság nemkívánatos tulajdonságnak tűnhet, a kutatások szerint valójában bölcsebb döntésekhez vezethet.


Míg egyesek nagyon gyorsan jutnak el az ítélethozatalig, mások hosszasan mérlegelik a lehetőségeket − és esetleg megpróbálják elkerülni, hogy egyáltalán döntsenek.

A határozatlanság olyan problémákkal hozható összefüggésbe, mint a szorongás, ugyanakkor a legújabb kutatások szerint lehet egy jó oldala is − megvéd bennünket a gyakori kognitív hibáktól, így amikor a sokáig hezitáló illető végül döntésre jut, az általában bölcsebbnek bizonyul, mint azoké, akik túl gyorsan jutnak el egy következtetésre.

Az elégedettség ellensége

A pszichológusok különböző eszközökkel mérik a határozatlanságot. Az egyik legelterjedtebb kérdőív − a Frost Indecisiveness Scale − segítségével kimutatták, hogy a határozatlanság gyakran a perfekcionizmus terméke. A perfekcionisták félnek a kudarctól, ami a rossz döntés meghozatalával járhat − ezért addig halogatják a döntést, amíg nem érzik biztosnak, hogy helyesen cselekszenek. (A stressz hatékony oldásáról itt és itt írtunk, a túlgondolás elkerüléséről pedig itt.)

Általában minél magasabb pontszámot ér el valaki ebben a kérdőívben, annál alacsonyabban teljesít az életelégedettség mérésénél − derül ki Eric Rassin, a hollandiai Erasmus Egyetem pszichológiaprofesszorának tanulmányából.


A legújabb kutatások a hosszas vívódás további előnyeire is rámutatnak.- Ezeket mutatja be Jana-Maria Hohnsbehn és Iris Schneider, a Drezdai Műszaki Egyetem (TU Dresden) szociálpszichológia professzora nemrégiben megjelent tanulmánya. Amint az várható volt, a sok ellentmondásos gondolattal küszködőknek hosszabb időre van szükségük a döntések meghozatalához. Azonban azt is kimutatták, hogy ők kevésbé hajlamosak az elfogultságra is, amikor végül döntésre jutnak.

Cselekvés a tétlenség helyett

Az viszont mindenképpen hátrány, amikor a döntésképtelenség túlságosan eluralkodik rajtunk, erre utal például az, hogy a határozatlan emberek gyakran alacsonyabb pontszámot érnek el az élettel való elégedettség mérőszámainál.

Egyszerű, de hasznos lépés lehet, ha a végső döntés meghozatalára időkorlátot szabunk: például két órát szentelünk az új információk keresésére, majd további két órát mérlegelésre fordítunk. Ha leküzdjük a bizonytalanságot és a kétségeket, boldogabbak leszünk, mint gondolnánk. A döntéshozatalban alapszabály, hogy amikor nem tudod eldönteni, mit tegyél, válaszd azt a cselekvést, amely változást hoz.

Forrás: BBC

Ne hagyd ki!