Új trend: divat lett a 17-20 évesek körében a rendszeres edzés
Fotó: Shutterstock

Rákaptak a tinik a konditermekre

A tavalyi 10-20 százalékos áremelés után idén további 15-30 százalékkal drágultak a konditermek bérletei. A világjárvány után a korábbi vendégkör ötöde lemorzsolódott, viszont nagyobb divat lett a tinédzserek körében a rendszeres edzés.


Megváltozott az edzőtermek világa

A nehézkes gazdasági környezet spórolásra kényszerítette a magyarországi edzőtermeket. Emiatt megjelentek az automatizált, kevesebb munkaerőt igénylő, önkiszolgáló konditermek.

Gazdaságilag teljesen új helyzetbe kerültek az edzőtermek, olyan kihívásokkal szembesülnek, amilyenekkel az elmúlt 15-20 évben soha. (…) A fiatalabb generációk valószínűleg gyorsabban megtalálják majd az automata termek előnyeit, amelyek új színnel gazdagíthatják a kínálatot

- idézi Kiss Józsefet, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének (Maforsz) főtitkárát a VG.

A koronavírus-járvány időszakában zárva tartott számos edzőterem. Ez pénzügyileg megterhelő volt, akárcsak az elmúlt időszak bizonytalan gazdasági környezete, amikor megugrottak a termek költségei. Mindezen problémák miatt sok konditerem zárt be végleg az elmúlt években, a megmaradókba pedig nem tért vissza a korábbi vendégkör nagyjából 20 százaléka. Viszont őket részben pótolta a megjelenő 17–20 éves korosztály. A körükben ugyanis nagyobb divat lett a rendszeres fitnesztermi látogatás.

A fiatalokkal szám szerint jól állunk, jó látni, hogy elődeiknél nagyobb arányban járnak edzeni, de nem titok, hogy nem ők a legfizetőképesebb korosztály. Tudatosan, takarékosan vásárolnak bérletet, napijegyeket

- jegyezte meg Kiss József.

Itt tartanak az árak

Megjegyezte, a klasszikus edzőtermi miliő sosem válik feleslegessé, márcsak a személyi edzők miatt sem. Az áraikkal kapcsolatban elmondta, a frissen végzett trénerek 3-4 ezer, a tapasztaltabbak jellemzően 5-6 ezer forintos órabérért foglalkoznak a vendégekkel. A celebek 7-10 ezer forintot kérnek, a jelentős sportolói múlttal, médiafigyelemmel kísért hírességek gázsija pedig 20 ezer forint is lehet alkalmanként.

Hozzátette, tavaly jellemzően 10-20 százalékkal, idén pedig további 15-30 százalékkal drágultak a jegyek. Manapság nincs napijegy 2 ezer forint alatt, a havijegyek pedig 17-18 ezer forintnál kezdődnek. Azonban az éves bérletekre néhol jelentős kedvezmény jár.

A kisebb terem általában kisebb rezsivel jár

Pati Nagy Attila, a Fitness Company edzőképző iskola alapító vezetője pedig korábban arról beszélt, hogy a rezsiválság felfutása idején is remekül mentek a kisebb edzőtermek.

A privát stúdiók trendje mintha mostanra érne be igazán, ami nem véletlen, mert ezek nagyobb vendégtömeg megszólítása nélkül is tudnak nyereségesen működni. A lakásfitneszekben az edzők személyre szabott, minőségi szolgáltatásokat tudnak nyújtani a klienseknek, akár egy magasabb árfekvésben. Arról nem is beszélve, hogy már minimális beinvesztálandó kezdő tőkével elindítható egy ilyen privát edzőstúdió

– nyilatkozta a télen Pati Nagy Attila.

A szakember szerint jól látszik, hogy elért hazánkba a lakásstúdiók trendje. Az Ausztráliában, az Egyesült Államokban és a Nyugat-Európában évtizedek óta sikeres privát edzőtermek a pandémia idején jelentek meg Magyarországon. Leginkább olyan fitneszedzők nyitották ezeket, akik hirtelen munka nélkül maradtak a hagyományos fitnesztermek bezárása miatt.


Ne hagyd ki!