Ezek a fitnesztermek túlélhetik a rezsiválságot
Fotó: Shutterstock

A kicsi edzőtermek nagyobb eséllyel élik túl a rezsibajokat

Számos fitneszterem kongatta meg a vészharangot a rezsiproblémák miatt az elmúlt hónapokban. Bizonytalanok voltak, hogyan élhetik túl ezt az időszakot, annyival megemelkedtek a költségeik. Mostanra kezd körvonalazódni, milyen formában lehet jövője a termeknek a hasonló időszakokban.


Sok edzőterem viseli nehezen ezt az időszakot

A világjárvány idején részben vagy egészben zárva tartottak a mintegy 800 ezres, többé-kevésbé rendszeres vendégkörrel rendelkező hazai fitnesztermek. Az üzemeltetőik ki sem heverték ezt az időszakot, máris szembe kellett nézniük az energiaár-robbanással.

Az energetikai problémák megjelenése előtti hónapokban jellemzően 10-20 százalékkal növelték az áraikat a hazai fitnesztermek. Nem is emelhettek volna többel, hiszen egy bizonyon szintű drágulás felett elkezdődik a vendégkör lemorzsolódása, így nem jutnak többletbevételhez. Viszont a kiadásaik tovább dagadtak az elszálló energiaárak miatt.

Kiss József, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének (Maforsz) főtitkára elmondta, éppen csak elmúlt a csődhullám veszélye a covid alatt kieső bevételeik miatt, máris itt van az energiaár-robbanás problémája, amivel kérdéses, hogy hány terem tud megbirkózni.

A fitnesztermek jellemzően nagy helyiségekben működnek, amelyeket nyáron hűteni, télen fűteni kell. A légtechnikai berendezéseket és a villanyt sem lehet lekapcsolni, valamint melegvízre is szükség van, tehát egyébként is magas a rezsijük. Eddig nagyjából a költségeik harmadát adták az energiaszámlák. Ha ezek a duplájukra nőnének, az gazdaságtalanná teszi a működésüket, azonban ettől jóval nagyobb drágulással kell számolniuk. Ehhez hozzájön, hogy a pandémia előtti forgalmuk sem tért teljesen vissza.

A kisebb terem általában kisebb rezsivel jár

Pati Nagy Attila, a Fitness Company edzőképző iskola alapító vezetője is arról beszélt a Napi.hu-nak, hogy a nagyobb alapterületű, gyakran többszintes, gépekkel zsúfolt edzőtermek valóban a túlélésükért küzdenek. Viszont remekül mennek a kisebb termek.

A privát stúdiók trendje mintha mostanra érne be igazán, ami nem véletlen, mert ezek nagyobb vendégtömeg megszólítása nélkül is tudnak nyereségesen működni. A lakásfitneszekben az edzők személyre szabott, minőségi szolgáltatásokat tudnak nyújtani a klienseknek, akár egy magasabb árfekvésben. Arról nem is beszélve, hogy már minimális beinvesztálandó kezdő tőkével elindítható egy ilyen privát edzőstúdió

– állítja Pati Nagy Attila.

A szakember szerint jól látszik, hogy elért hazánkba a lakásstúdiók trendje. Az Ausztráliában, az Egyesült Államokban és a Nyugat-Európában évtizedek óta sikeres privát edzőtermek a pandémia idején jelentek meg Magyarországon. Leginkább olyan fitneszedzők nyitották ezeket, akik hirtelen munka nélkül maradtak a hagyományos fitnesztermek bezárása miatt.

A személyi edzésért a nagyobb termekben 5-10 ezer forintot kérnek az edzők, viszont a lakásstúdiókban ennek akár a dupláját. Jellemzően a fővárosban többet, vidéken kevesebbet, valamint az árak függnek az edzőterem felszereltségétől is. A csoportos óráknak persze sokkal kedvezőbb a díjszabása.

Ne hagyd ki!