Népszerűek, finomak, de sokszor - különösen este - nem egészségesek
Fotó: Shutterstock

Hiába szereted, ezek az ételek nem ajánlottak vacsorára

Egyes ételeket egyáltalán nem ajánlott vacsorára fogyasztani, mert növelhetik az inzulinrezisztenciát és lassíthatják az anyagcserét. Mutatunk két élelmiszert, amelyek lefekvés előtt kimondottan kerülendők. Valamint egy továbbit, ami fogyasztása szintén problémákhoz vezethet, különösen idős korban.


Nem szerencsések a tésztaételek lefekvés előtt

Vacsorára a legrosszabb ételek között szerepelnek a tésztafélék. Gyulladáskeltő összetevőket, például olyan finomított szénhidrátokat tartalmazhatnak, amelyek felerősíthetik az inzulinrezisztenciát. Nem szerencsések akkor sem, ha tápanyagokban gazdag szószokkal és fűszernövényekkel vannak tálalva.

A búzából készült tészták lelassíthatják az anyagcserét, és nehezíthetik a fogyókúrás célok elérését is. Könnyen gyulladást okozhatnak, ami puffadáshoz vezethet és akár vízvisszatartással is járhat. A szénhidrátok sűrűsége pedig megnövelheti az inzulinszintet, ami megemeli a vércukorszintet, így még több zsír felhalmozódását eredményezheti.

Nem ajánlott a rántott csirke sem

Trista Best dietetikus szerint a búzából készült tésztafélék mellet a vacsorára fogyasztott rántott csirke is lassíthatja az anyagcserét és növelheti az inzulinrezisztenciát.

A rántott csirkét gyakran nagy mennyiségű egészségtelen zsírokkal és feldolgozott összetevőkkel készítik. Amikor a csirkét olajban sütik, magába szívja az olajat, és a hő hatására káros vegyületek képződhetnek. Ezeket a vegyületeket összefüggésbe hozták olyan krónikus betegségekkel, mint a szívbetegségek és a rák. Valamint sokkal kisebb mértékben az anyagcserét is leállíthatja

- idézi a Magyar Mezőgazdaság a dietetikust.

Hozzáteszi, ronthat a helyzeten, hogy a csirkét jellemzően olyan lisztbe és kenyérmorzsába forgatják, amelyek általában finomított gabonafélékből készülnek. Ezek szénhidrátjai szinte semmilyen tápértéket nem nyújtanak, ellenben tele vannak kalóriával, és akár gyors vércukorszint-emelkedést is okozhatnak.

Népszerű és finom, de nem egészséges

Bizonyos ételek mellőzése pedig felgyorsíthatja az anyagcserét idősebb korban is. Catherine Gervacio dietetikus szerint ezért tanácsos lehet az igen népszerű olajban sült burgonya kerülése. Az sült krumpli magas zsír- és kalóriatartalommal bír, miközben gyakorlatilag semmilyen tápértéket nem kínál. Gyakori fogyasztása lassabb anyagcserét és nem kívánt súlygyarapodást is előidézhet, de más egészségügyi probléma is visszavezethető a fogyasztására, például a szívbetegség és a cukorbetegség.

A sült krumplinak nem csak a magas zsírtartalma, hanem az üres kalóriatartalma is káros lehet, ugyanis nem tartalmaz érdemi tápanyagokat, csak kalóriát ad a szervezethez, ami sem a testsúlyszabályozás, sem pedig az egészség szempontjából nem hasznos

- mondta Gervacio.

Ezen élelmiszer feldolgozása a szervezet kevés energiáját veszi igénybe, viszont megterhelheti az anyagcserét. A másik probléma a transzzsírtartalma, amely gyulladáshoz vezethet és súlygyarapodást is előidézhet.

The Conversation

Ne hagyd ki!