Horvátország is bevezeti az eurót
Forrás: Shutterstock

Így készülj pénzügyileg, ha Horvátországban nyaralnál

Hamarosan végleg elbúcsúzhat Horvátország és az ott vendégeskedő turisták a kunától. Egy éven belül bevezetheti az eurót az adriai ország. Azonban már a nyár végétől kötelező lesz feltüntetni az árakat mindkét valuta szerint a déli szomszédunknál.Érkezik az euró Horvátországba

A kuna várhatóan eltűnik 2023 január 1-gyel, és az euró lép a helyébe. Azonban már most nagyon erős a közös európai valuta jelenléte déli szomszédunkban. A Horvátországban nyaralók korábban is megtapasztalhatták, hogy szinte bárhol elfogadják az eurót. Részben emiatt sem valószínű, hogy az új fizetőeszköz bevezetése nagyobb zavarokat okozna a horvát gazdaságban – áll az infostart.hu cikkében.

Az euró bevezetésnek egyébként a legnagyobb előnye az lehet, hogy általa szorosabb integráció jöhet létre az európai gazdasággal, valamint eltűnhet az árfolyamkockázat az exportőrök számára. A hátrányát viszont az jelentheti, hogy rövidtávon az infláció növekedését hozhatja magával, valamint a bevezetésével az ország feladja az önálló monetáris politikáját – írja a portál.

Horvátországot egyébként Bulgária követheti az euró bevezetésében.

Egyre kisebb lehet a nyomás a magyar euró miatt

Az Infostart Beke Károlyt, a Portfolio elemzőjét idézi. A szakember véleménye szerint, ugyan az Unió tagországai közül tizenkilencben már euró van forgalomban, azonban egyre kisebb a nyomás azokon az országokon a valuta bevezetése miatt, ahol még nem a közös pénz a fizetőeszköz. Magyarország esetében például 2007/2008 környéke volt eredetileg az euróbevezetés céldátuma. Mára azonban világosság válhatott két dolog az EU-ban. Az első, hogy valószínűleg nem minden tagállam számára előnyös, ha belép az eurozónába. A másik pedig az, hogy reformra szorulhatnak a belépési feltételei.

A szakértő emellett beszélt arról is, hogy jelenleg több euróövezeti tag sem felel meg az euróbevezetés kritériumainak. Olaszországban például a GDP 150 százaléka az államadósság, miközben a maastrichti kritériumokban 60 százalék szerepel. Beke Károly szerint ráadásul az euróra bevezetése egyirányú utca, ahonnan nincs visszaút.

Megéri-e Magyarországnak váltani?

Tavaly a Haszon Magazin is foglalkozott az euró magyarországi bevezetésének kérdéskörével. A lap Dobozi Istvánt, a Világbank egykori vezető közgazdászát kérdezte a témában. Amennyiben érdekel az interjú összefoglalója, azt ebben a cikkünkben elolvashatod.

Ne hagyd ki!