A Munka Törvénykönyve szerint
Fotó: Shutterstock

Így kaphatod te is euróban a fizetésedet

Egyre több vállalat érdeklődik azután, hogy hogyan tudná forint helyett euróban fizetni az alkalmazottait. Ezt az indokolja, hogy nagyon sokat gyengült a magyar valuta árfolyama a közös európai fizetőeszközhöz képest az utóbbi hónapokban. Van rá lehetőség, de csak bizonyos esetekben.


Szívesen fizetnének euróval

Több, nem az eurozónához tartozó uniós államban is bevett gyakorlat, hogy euróban fizetik a munkabért. Különösen elterjedt ez az IT szektorban, a koronavírus-járvány távmunkagyakorlata miatt, amióta akár más országokból is dolgozhatnak az alkalmazottak. Az eurós fizetés lehetősége Magyarországon is egyre több céget foglalkoztat, hiszen a 400 és 410 körüli forint-euró árfolyam váratlan eseményeket generált a hazai üzleti szektorban. Emellett a dolgozók számára is szimpatikus ez az opció, hiszen a közös európai valutában kapott fizetés többet érhet – írja a Grant Thornton üzleti- és adótanácsadó cég tanulmányára hivatkozva a Portfolio.

A kérdésben a magyar munka törvénykönyve lehet az irányadó. A Grant Thornton megjegyzi, hogy a törvénykönyv szerint forintban kell megállapítani és kifizetni a munkabért, ettől pedig a felek egyező akarattal sem térhetnek el (az Mt. 165. § (1) bekezdése, e pontja alapján).

Tehát amennyiben a munkaszerződésben külföldi pénznem szerepel, akkor a magyar jogszabályozás szerint a dokumentum érvénytelen, hiszen forintban kell megállapítani és kifizetni a munkabért.

Van néhány kivétel

Van azonban néhány kivétel. A törvénykönyv szerint ilyen például, ha a munkavállaló külföldön van kiküldetésben. Ekkor a külföldi munkavégzés ellenértékeként kapja a fizetését. Kivételt jelentenek a vezető beosztású munkavállaló is, akinek szintén lehetséges például euróban megszabni a munkabérét.

Éppen ezért a Grant Thornton tapasztalata az, hogy azokat a vállalkozásokat érdekli leginkább az eurós fizetés lehetősége, akik külföldieket foglalkoztatnak hazánkban. Részükről természetes igény van az eurós bérezésre, például amiatt is, mert a családtagjaik gyakran az eurozónában élnek. Azonban a törvénykönyv szerint számos feltételnek és részletszabályoknak kell megfelelniük a cégeknek ahhoz, hogy más valutában fizessenek, ami miatt nem könnyű ezt kivitelezni.

Egyre nagyobb rá az igény

A szakemberek szerint a nem hazai devizán alapuló munkabér kifizetés esetén nyílik az olló, hiszen egyre több munkakörben mutatható ki rá az igény. A Grant Thornton szerint is a rugalmasabb megoldásokat keresik a cégek és az alkalmazottak is, miután változik a munkaerőpiac (elterjedt például a távmunka), új munkakörök jönnek létre és szükségtelenné válik a fizikai ottlét.

Ebből a szempontból a szigorú magyar szabályozás ronthatja Magyarország versenyképességét, akár azzal is, ha megoldható az eurós munkabérkifizetés, csak éppen túlbonyolított és adminisztrációval terhelt az eljárás. A HR Services üzletág szakemberei úgy vélik, hogy jelentős mértékben lehetne kedvezni a magyar vállalatoknak azzal, ha könnyítenék a devizás kifizetést, hiszen ezáltal megszűnne az ebbéli hátrány a nemzetközi vállalatokkal szemben. Ez pedig adott esetben munkaerőmegtartó hatású is lehet

- jegyzi meg a tanulmány.

Ne hagyd ki!