Fizető turistából is megárt a sok
Fotó: Shutterstock

A turistákból élnek, de kezd elegük lenni belőlük

Nem minden horvát örül annak, hogy egyre több a turista Horvátországban. Vannak olyan települések, ahol megelégelték a rengeteg vendéget, azért korlátozásokat vezetnek be, hogy csökkentsék a számukat, esetleg szabályokat szigorítottak miattuk.


Nem mindenki szerint jó a sok turista Horvátországban

A horvát GDP mintegy negyede származik a turizmusból. Átlagosan mintegy 20 millió turista látogatja meg délnyugati szomszédunkat évente, pedig az ország lakosságszáma a 4 millió főt sem éri el. Úgy tűnik, nem is nagyon bírnának el több vendéget.

Ezt bizonyítja, hogy a 14 ezer fős Makarska lakossága szerint szinte élhetetlenné válik a település nyaranta, amikor háromszorosára nő a lakosságszámuk a vendégek miatt. Ezért lakossági kezdeményezésre az önkormányzat új rendeletet fogadott el a napokban. Az intézkedés 2024-től megtiltja, hogy a társas- és panelházakban a tulajdonosok apartmanokat vagy szobákat adjanak ki.

A VG megjegyzi, a lakók szerint a vendégek sokszor nem tartják tiszteletben a lakóközösségek szabályait, hangosak és rendetlenek. A helyzetet pedig súlyosbodott, miután egyre gyakoribbá vált, hogy egyes városiak a nyári hónapokra a saját lakásukat is kiadják a turistáknak, ők pedig addig elköltöznek a tengertől távolabb eső falvakba.

Az előbbire nem lesz lehetőségük a következő szezontól az új törvény miatt. Igaz, rendelet alapján továbbra is engedélyezett lesz a szállásadás azokban az ingatlanokban, amelyekben a lakóközösség minden tagja beleegyezik a turisták fogadásába.

Nem elszigetelt eset

Korábban is volt rá példa, hogy egy horvát településnek meggyűlt a baja a turistákkal. Például Podgorában a strandfoglalókkal akadtak problémái a helyieknek. A helyi strandokon sok vendég hagyta kint éjszakára a törülközőjét, nyugágyát, matracát, azokkal foglalták le a helyüket másnapra.

Azonban a podgorai önkormányzat döntése miatt az utóbbi időben a közmunkások éjszakánként összeszedik a parton hagyott strandkiegészítőket. A mintegy 2500 fős település strandjain az akció első napjaiban naponta egy kisteherautónyi foglalóeszköszt gyűjtöttek be, de később jelentősen csökkent az otthagyott tárgyak mennyisége.

Nincs elég idénymunkás az adriai vendéglátásban

Egyébként csak Horvátországba 60 ezer idénymunkást keresnek a vendéglátásba a nyári szezonra, de más adriai országokban is híján vannak a pincéreknek, felszolgálóknak, eladóknak és takarítóknak. A rekordméretű munkaerőhiány miatt a munkáltatóknak muszáj mélyebben a zsebükbe nyúlni, ha a fizetésekről van szó.

A szakácsok fizetése a havi 3000-3500 eurót (durván 1,1-1,3 millió forint) is elérheti a nyári szezonban Horvátországban. A pincérek 1500 euró környékén kaphatnak, de ők jobban kalkulálhatnak a borravalóval is. A munkaerőhiányt külföldiekkel is enyhítenék. Montenegróban pedig talán ennél is rosszabb a helyzet. Sokszor ki sem tudják nyitni a bárokat. Nem találnak személyzetet, nem tudnak versenyezni a horvátországi bérekkel.

Itt a főszakácsok fizetése 2 ezer euróig, Horvátországban pedig 3500 euróig terjed, ezért a legtöbben odamennek, mert ott sokkal jobbak a körülmények. Nálunk akár 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, de a munkaerő mégis oda megy, ahol jobb feltételeket biztosítanak neki. Jobb szezont jósolnak nekünk, de kérdés, hogy így lesz-e ebből valami

- nyilatkozta Ilija Armenko montenegrói vendéglátós.

Ne hagyd ki!