Mától utazhatnak ingyen a budapesti gyerekek

Gyerekek ősszel

Photo by Ben Wicks on Unsplash

Mától utazhatnak ingyen a budapesti gyerekek

A városvezetés szerint családtámogató intézkedésről is van szó, hiszen jelentős összeg marad a szülők zsebében.Több célja is van

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát a 14 év alattiak közösségi közlekedési díjkedvezményéről. Ennek értelmében szeptember 2-tól a fővárosi közösségi közlekedési járatokon díjmentesen utazhatnak a 14 éven aluli fiatalok. Ezzel a lépéssel megállítható a közösségi közlekedéstől elpártolók számának növekedése, ami a covid időszaka alatt annak ellenére nőtt még tovább, hogy a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más terekben - írja közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

Megtakaríthatnak a családok

A hivatal szerint családtámogató intézkedésről is van szó, hiszen jelentős összeg marad a szülők zsebében, miközben a Fővárost sem éri anyagi veszteség. Ha az akcióban érintett 121 ezer diákból minden tizedik esetében el tudják érni, hogy a szülő is közösségi közlekedésre váltson, akkor az intézkedés nullszaldós, tehát nem okoz többletkiadást a költségvetésnek. Hozzátették: ehhez az szükséges, hogy megközelítőleg havonta 10 ezer bérlettel több legyen értékesítve a felnőtt utazók részére a 2021-es átlaghoz képest.

Ne hagyd ki!