Orbán Viktor a járvány megfékezéséről, az oltásról beszélt a közrádiónak
Fotó: Shutterstock

Orbán Viktor: "A végén mindenkinek be kell oltatnia magát"

A miniszterelnök abban bízik, hogy a kormány járványügyi szigorításai elegendőek lesznek, de a virológusok is azt mondják, bár nyakig benne vagyunk, de a negyedik hullám csúcspontja még előttünk van. Orbán Viktor a közrádiónak arról beszélt, hogy mindenki elkaphatja a vírust, de akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak.


  Csak az oltás jelent védelmet

A kormányfő szerint a virológusok abban is egyetértenek, hogy a védelmi intézkedések nem védenek meg a vírustól, csak a járvány terjedésének sebességét lassítják, majd megismételte, hogy az egyetlen és igazi védelem az oltás. Azt is látják, hogy a második oltás után négy-hat hónappal annak védőereje gyengült, ezért indokolt a harmadik oltás felvétele, mert akkor a védettségi szint jóval magasabb lesz, mint a második után. Az oltásellenesekről a miniszterelnök azt mondta, nem szokta őket "ekézni", mindenkinek szabadságában áll dönteni, de azt is megjegyezte, ha mindenki be lenne oltva, nem lenne negyedik hullám, legfeljebb hullámocska.

Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltja magát

- mondta Orbán Viktor, majd hozzátette

Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy végén mindenki beoltassa magát, mert az oltatlanok csak megnyújtják a járvány időszakát. A végén mindenkinek be kell oltatnia magát, mert az oltásellenesek is rájönnek, hogy vagy beoltatják magukat, vagy meghalnak.

Szombattól kötelező a maszk az alábbi helyeken

A járványügyi korlátozások részletszabályait a Magyar Közlönyben tették közzé:

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett szombattól maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken is.

A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait.

Nem kötelező maszkot viselniük a hatodik életévét be nem töltött kiskorúaknak, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyeknek.

A rendelet azt is kimondja, hogy az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint a betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha előző oltásuk óta már 180 nap eltelt.

Egészségügyi dolgozó nem szüntetheti meg jogviszonyát a veszélyhelyzet ideje alatt. (Nyitóképünk archív felvétel)


Ne hagyd ki!