Oltást adnak be karba.
Fotó: Shutterstock

Ha a céged 50 ezerrel díjazná, hogy beoltatod magad, megtennéd?

Eddig nem tudni olyan vállalatról, amely kötelezővé tette volna az oltást a dolgozói számára. A G7 gazdasági hírportál körképéből az is kiderül, hogy az egyik cégnél 50 ezret adnak annak, aki már beoltatta vagy a közeljövőben beoltatja magát.


A Richter sem döntött még

A G7-nek nyilatkozó cégek közül egyetlen egy sem tervezi, hogy kihasználva a november 1-jétől fennálló lehetőséget kötelezővé teszi alkalmazottai számára a koronavírus elleni védőoltást. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben ugyanis jelentős részük elég nagy kockázatot vállalna egy ilyen lépéssel. Ha nagyszámú alkalmazott esik ki emiatt, jó eséllyel nem tudják pótolni őket, ami a működést is veszélyezteti.

Nagyon sok cég még kivár, esetleg felméri a várható következményeket, akik pedig már döntöttek, azok nem írják elő a koronavírus elleni oltás felvételét alkalmazottaik számára - így foglalható össze a G7 cégek körében végzett felmérése. A portál az ország legnagyobb foglalkoztatóit, illetve több mint hatvan kis- és középvállalatot keresett meg az ügyben. Nagyjából a vállalatok negyedétől kaptak választ.

Arról már mi is korábban beszámoltunk, hogy a kiskereskedelmi láncok közül a Tesco és a Lidl közölte: nem tervezik kötelezővé tenni az oltást munkavállalóik számára.

A G7 mostani felméréséből kiderül:

  • Spar, a Mol, az OTP vagy a BKV vizsgálja még a helyzetet,
  • az Auditól és az állami cégektől (Volántól, MÁV-tól, MVM csoporttól, Magyar Közúttól) nem kaptak választ
  • a Richter pedig cáfolta, hogy kötelezővé tennék az oltást. A cég a lapnak azt közölte: erősen vizsgálják ennek lehetőségét, egy ilyen döntés hosszabb megfontolást igényel.

Fizetnek az oltásért

A G7 körképéből kiderül az is, hogy van olyan cég, amely a kényszerítés helyett az ösztönzést próbálja előtérbe helyezni az oltás felvételének elérésénél. Az egyik hazai fémnagykereskedő, a 75 főt foglalkoztató Martin Metals ügyvezetője, Penk Márton a lapnak azt mondta: nincsenek abban a helyzetben, hogy a munkalehetőség felfüggesztését használják eszközként az egyébként szükségesnek tartott oltások elfogadtatására. Kohászati cégként inkább a munkaerő megtartása szerepel náluk napirenden.

A társaság ezért 50 ezer forintot ad minden munkavállalójának, aki beoltatta vagy a közeljövőben beoltatja magát.

Emellett, ha az oltás ellenére valaki mégis megbetegedne Covidban, kieső jövedelmének megtérítése mellett további 50 ezer forint fájdalompénzt kap. Az oltást elutasítóknak ezzel szemben szankció jellegű szigorításokat kell elviselniük, így például maszkot kell hordaniuk mindenütt, és a közösségi helyiségeket is csak elkülönítve használhatják.

Ebben a cikkben arról írtunk, hogy hiába vált lehetővé a cégek számára az oltás kötelezővé tétele, állásinterjún továbbra sem kérdezhetnek rá arra, hogy az adott állásra jelentkező be van-e oltva. ITT pedig arról számoltunk be, hogy a hazai bankok, biztosítók, milyen járványügyi intézkedéseket hoztak.

Ne hagyd ki!