Három nő ül egy asztal körül irodai környezetben.
Fotó: Unsplash

Továbbra sem lehet az oltásra kérdezni állásinterjún

Továbbra sem kérdezhetnek rá egy állásinterjún arra, hogy az adott állásra jelentkező be van-e oltva, hiába vált lehetővé a cégek számára az, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni oltás felvételét.


Csak munkaviszony esetén lehet erről kérdezni

November 1-től a cégek számára lehetővé vált, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltás felvételét munkavállalóik számára. Egy állásinterjún azonban ezt követően sem kérhető a jelentkezőtől sem az oltási, sem pedig a védettségi igazolás bemutatása, és továbbra sem tehető fel erre vonatkozó kérdés – hívja fel a figyelmet közleményében a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

A védettségre vonatkozó adatok kezelését ugyanis a jogszabály csak munkaviszony esetén teszi lehetővé. Egy állásinterjún megjelenő személy esetében pedig ilyen jogviszony még nem áll fenn a jelentkező és az őt meghallgató cég között – olvasható a közleményben.

Az állásinterjú során továbbra is nagyon körültekintően kell kezelniük ezt a helyzetet a vállalatoknak, mert ellenkező esetben olyan jogi eljárások elé nézhetnek, amelyek érdemi anyagi terhet is jelenthetnek számukra

– emelte ki dr. Bognár Ivett, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

Óvatosak a cégek

Ahogy azt mi is megírtuk, november 1-jétől egy kormányrendelet szerint a munkáltatók előírhatják a koronavírus elleni védőoltás felvételét a dolgozóik számára. Eszerint ha a dolgozó a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el. Ha a dolgozó egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a munkáltató a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.

A Népszava pedig arról számolt be, hogy a magánszférában kevés munkaadó döntött úgy eddig, hogy a kormány felhatalmazása alapján előírja dolgozóinak a vakcinát. Az óvatosság oka munkajogászok szerint az, hogy a rendelet szövege nem egyszer pontatlan, így a vállalatok inkább kivárnak, nehogy jogellenes döntéseket hozzanak. A munkaadói szövetségek viszont inkább azzal magyarázzák a tartózkodást, hogy sok területen nehéz pótolni a kilépő vagy fizetetlen szabadságra küldött képzett munkaerőt.

A lap több állami és magán céget keresett meg, legtöbbjük azt válaszolta, hogy még nem született döntés arról, kötelező lesz-e náluk az oltás. A Tesco Global azonban márt döntött: nem teszi kötelezővé az oltást. Továbbá a Lidl Magyarország sem tervezi az oltás kötelezővé tételét.

Ebben a cikkben pedig arról írtunk, hogy a kötelező oltást a kormányrendelet megjelenésének napján még nem írtak elő sehol a hazai bankoknál és biztosítóknál, de van, ahol a védettség nélküliek csak távmunkában dolgozhatnak, a rendezvényeken pedig elkezdődött a tesztelés.


Ne hagyd ki!