7 dolog, ami megváltozik az életünkben július 1-jével

Nem hittük volna, hogy ennyi minden változik július első napján, miközben tombol a nyár, és aki teheti, pihenéssel tölti az idejét. Mutatjuk a legfontosabb, sokakat érintő változásokat.


1. Jön az uniós oltási igazolvány

Július 1-jétől nálunk is elérhető lesz az európai uniós zöld útlevél. A dokumentum papíralapon a kormányablakokban lesz átvehető, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból lehet majd kinyomtatni. Az uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező kínai és orosz vakcinák elfogadása egyelőre a tagállamok döntésén múlik.

2. Új vállalkozói hitelek az újrainduláshoz

Az NHP Hajrá! program kifutásának ellensúlyozására július 1-jétől négy új konstrukciót vehetnek igénybe a vállalkozások.

  • Elérhető lesz a Széchenyi folyószámlahitel Go!, amely kétéves, 0,1 százalékos fix kamatozású, legfeljebb százmillió forintos hitelkeretet biztosíthat a gazdaság szereplőinek.
  • Szintén kedvező kamatozású termékként igényelhető a Széchenyi likviditási hitel Go!, amely szabadon felhasználható forgóeszközhitel. A maximum hároméves futamidejű hitel kamata fix, nettó 0,2 százalék.
  • Számos hitelcélra használható fel a magasabb összegű, legfeljebb egymilliárd forintig igényelhető Széchenyi beruházási hitel Go! és az Agrár-Széchenyi beruházási hitel Go!.
  • A legnehezebb helyzetbe sodródott ágazatot segítő Széchenyi turisztikai kártya Go! maximum 250 millió forintos folyószámlahitel-keretet nyújt az érintett szereplőknek, a futamideje akár három év. A nettó kamat, illetve egyéb díjtételek mértéke nullaszázalékos, és csupán a nettó kezességi díjat kell a vállalkozásoknak megfizetniük.

3. Új áfaszabályok

Az e-kereskedelmet érintő szabályok július 1-jétől úgy változnak, hogy a határon átnyúló, elsősorban magánszemély vevő részére értékesített termékek esetében az áfát szinte minden esetben a vevő helye szerinti tagállamban kell megfizetni, az ott érvényes áfa-mértékkel. Mindez azt is jelenti, hogy a webáruháznak a vevők tagállamainak minden egyes nemzeti adóhatósághoz külön-külön be kell jelentkeznie, majd az ott érvényes szabályok szerint külön-külön áfa-bevallásokat kell benyújtania és ennek megfelelő áfa-befizetéseket kell teljesítenie, írja összefoglalójában az mfor.hu.

4. Vége az olcsó kínai cuccok rendelésének

A harmadik országból (azaz az Európai Unión kívülről) érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől. A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket kivéve. Az Európai Unióba érkező árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani. Könnyítést jelent ugyanakkor, hogy a jövőben kevesebb adatot kell majd megadniuk az ügyfeleknek az import árunyilatkozaton a NAV-nak a 150 eurót meg nem haladó értékű küldeményeknél.

5. Nem hoz többé újságot a postás

Július 1-jétől a posta megszünteti a napilapok kézbesítését is, csak június 30-áig biztosítják a napilapok, valamint a napilapot is tartalmazó lapcsomagok terjesztését, ezután a lapok kiadójának kell nyújtania a szolgáltatást előfizetőik számára.

6. Búcsú az egyszer használatos műanyagoktól

Életbe lép az egyszer használatos műanyagokat ,tiltó rendelet, amelynek értelmében több terméket is kivezetnek.

  • egyszer használatos evőeszközök és tányérok
  • műanyag szívószálak
  • fülpiszkálók
  • léggömbök pálcikái
  • és az oxidatív úton lebomló műanyag termékek

7. Jönnek az online használati útmutatók

Júliustól a korábbinál szélesebb termékkörnél lesz kötelező használati útmutató, az esetek többségében viszont azt elegendő lesz online formában hozzáférhetővé tenni.


The Conversation

Ne hagyd ki!