Marihuána szívásához szükséges eszközök és egy marihuánalevél
Fotó: Shutterstock

Megkérdezték az európaiakat  a szabályozott füvezésről

Az európai népesség több mint fele támogatja a marihuána legalizálását a felnőttek számára, egyharmaduk pedig valószínűleg vásárolna is belőle. Ez derült ki egy kutatásból.


Boltok igen, termesztés nem

A többség favorizálná kannabiszt áruló üzletek nyitását szabályozott keretek között, az otthoni termesztésnek azonban nem híve – derül ki a londoni székhelyű Hanway tanácsadó cég és a marihuánaforgalmazó Curaleaf által jegyzett felmérésből.

Az európai piac 3-4 évvel az amerikai mögött kullog, de most elképzelhető, hogy a kontinens egy átfogó reformmal akár meg is előzheti az Egyesült Államokat

– vélekedett Boris Jordan az amerikai székhelyű Curaleaf vezetője. ( Azt azért megjegyezzük, nem mindig szerencsés, ha egy termék használatáról készülő felmérést annak gyártója, forgalmazója támogat. A szerk. ).

Változatos szabályozások

Sok európai országban, köztük Németországban már engedélyezték a marihuána használatát meghatározott egészségügyi célokra, és másutt a fű általános használatát is dekriminalizálták.

Málta az első olyan európai ország, amely korlátozott mértékben ugyan, de szabaddá tette a marihuána termesztését és személyes használatát. A tavaly decemberi törvény engedélyezi, hogy felnőttek

maximum hét gramm marihuánát birtokoljanak, és négy kannabisznövényt neveljenek.

Közterületen továbbra sem lehet marihuánát fogyasztani, illetve kiskorú jelenlétében sem. Ha valakit rajtakapnak, hogy gyerek mellett szív füvet, 300-500 eurós büntetést kaphat.

Nagy üzlet, nagy pénz

Az európai kannabisz piac éves forgalma 2025-re várhatóan átlépi a 3 milliárd eurót, miközben a tavalyi forgalom „csupán” 400 millió eurót tett ki – legalábbis ezt állítja a Prohibition Partners kutatása.

A kannabisz legnagyobb európai piaca Németország.

Németországban egyértelmű politikai akarat és szándék van arra, hogy legalizálják a marihuána rekreációs használatát – mondta a Reutersnek Joe Bayern, a Cureleaf egyik vezetője. Hozzátette:

Miután a német a legnagyobb gazdaság Európában, elképzelhetőnek tartjuk, hogy a dominó effektus elve alapján a többi ország is követi majd példáját.

A liberális megközelítés számtalan pénzügyi és gazdasági haszonnal is járhat. Így volt ez az Egyesült Államokban is, ahol

megugrott a fűhasználók száma

a világjárvány okozta korlátozások idején.

Ha Európában jelentős könnyítéseket vezetnek be, kannabisz-sziget létrehozására az Ír-tengeren valószínűleg már nem lesz szükség.

Ne hagyd ki!