Sokba kerülhet a karácsonyi ételpazarlás
Forrás: Shutterstock

Ne tömd magad agyon  karácsonykor! Pár hasznos tipp

A pazarlásmentes karácsony érdekében osztott meg gyakorlatias tanácsokat a Nébih. Tippjeik betartása nyomán kevesebb hulladék termelődhet, ráadásul pénzt és időt spórolhatunk.


Sokat pazarolunk karácsonykor

Átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk fejenként évente Magyarországon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatója szerint ennek a pazarlásnak a fele elkerülhető lehet. A Nébih ezért összefoglalt néhány hasznos és gyakorlatias tanácsot, arra vonatkozóan, hogyan tudjuk megelőzni a pocséklást. Javaslataik túlmutatnak azokon a klasszikus tippeken, melyek szerint „ne vásároljunk több élelmiszert, ne főzzünk többet és ne szedjünk ki többet a tányérunkra, mint amennyit biztosan meg tudunk enni maradék nélkül”. Ötleteik segíthetnek csökkenteni a kidobott élelmiszerek mennyiségét, valami pénzt és időt spórolhatnak meg nekünk a karácsonyi szezonban.

Lássuk a tippeket

A tanácsaik pedig a következőek:

  • Előre számítsuk ki, hogy mennyi időnk lesz a munkánk elvégzésére. Kalkuláljunk a családunk és a vendégeink várható étvágyával. Ezekhez mérten tervezzük meg a karácsonyi menüt. Ha tavaly sok volt a maradék, inkább kevesebb, de különlegesebb fogásokkal készüljünk. Érdemes olyan ételeket készíteni, amelyek kevésbé romlandóak, vagy jól fagyaszthatóak.
  • Ha túl sok étel marad meg, csomagoljunk belőle a vendégeinknek. Amennyiben előre látjuk mindezt, szóljunk nekik, hogy hozzanak magukkal tároló dobozt. Hogyha a vendégeink is készülnek valamilyen étellel, építsük be azt is a menübe.
  • Karácsony előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztót azért, hogy az ünnepi fogásoknak legyen elég helye. A korábban lefagyasztott alapanyagokat egyébként az ünnepi menühöz is felhasználhatjuk.
  • Fontos odafigyelni a hűtő megfelelő hőmérsékletére (0 és 5 °C között), valamint arra, hogy az ételek ne maradjanak sokáig szobahőmérsékleten. A legtöbb élelmiszer esetében a fagyasztás a legjobb tartósítási mód. A lefagyasztandó ételeket érdemes adagonként, felcímkézve elcsomagolni. Az ételek hűtőben és a fagyasztóban való tárolásának javasolt időtartamáról nyújt információt ez az útmutató.
  • A hűtés és a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat. Ezért a hűtőből kivett maradékokat fogyasztás előtt alaposan forraljuk fel, így védekezhetünk leginkább az élelmiszerfertőzésekkel szemben.
  • A kutatások szerint azok a gyerekek, akik megtapasztalják azt, hogy mennyi munka van az ételek elkészítésével, kevesebbet pazarolnak. Emellett az élelmiszerbiztonsági kockázatokat is rutinosabban kerülik el. Ezért érdemes lehet bevonni őket az előkészületekbe.
  • A maradékokból pedig új fogásokat is készíthetünk.
  • Ha az édességeknek a csomagolásán minőségmegőrzési idő van feltüntetve, a lejárat után is biztonságosan fogyaszthatóak, főleg akkor, ha nem voltak felbontva. Ha fogyaszthatósági időt látunk a csomagoláson, akkor viszont ne kóstoljuk meg az adott terméket miután lejárt. A fogyaszthatósági idő ugyanis a gyorsan romló, emiatt kockázatosabb árucikkek lejárati idejének jelölésére szolgál.

The Conversation

Ne hagyd ki!