Tűzijáték robbanások az égen
Fotó: Unsplash

Tűzijátékkal búcsúztatnád az óvévet? Itt vannak a szabályok!

Petárdázni idén szilveszterkor is tilos, a legális árusoktól vásárolt tűzijátékok december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). De mik a pontos szabályok?

Milyen pirotechnikai termékeket vásárolhatunk?

A pirotechnikai terméket annak kockázati szintje, valamint felhasználási módja (nettó hatóanyag-tartalom, biztonsági távolság, zajszint) alapján különböző osztályokba sorolja a jogszabály.

 1. pirotechnikai osztály: nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, és amelyet – beleértve az emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejét is – behatárolt területen való használatra szántak (pl. tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó),.
 2. pirotechnikai osztály: alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár, és a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak (pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán).
 3. pirotechnikai osztály: közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre (pl. magas hatóanyag-tartalmú rakéták).
 4. pirotechnikai osztály: nagy kockázattal jár, kizárólag pirotechnikus által használható és kezelhető, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

Amit bármikor használhatunk

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket bármikor megvásárolhatjuk és használhatjuk, ám ezekre is speciális szabályok vonatkoznak, amelyeket be kell tartanunk. Nem kell engedély a 14. életévét betöltött személynek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékek megvásárlásához, birtoklásához, ezeket egy időben összesen 1 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

Nem kell engedély a 16. életévét betöltött személynek a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék megvásárlásához, birtoklásához, ezeket egy időben összesen 1 kg hatóanyag-tartalomig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

Hogyan használhatjuk a tűzijátékokat?

Az 1.és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek felhasználásának is vannak szabályai.

 • közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen, valamint rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus jelenlétében és irányításával használható fel
 • tömegközlekedési eszközön nem használható fel, és csak zárt csomagolásban szállítható,
 • magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen – kivéve a december 28. 18.00 óra és a következő naptári év január 01-jén 06.00 óra közötti időtartamot – nem használható fel.
 • a hibás vagy lejárt felhasználhatósági idejű, 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Mi lehet szilveszterkor?

Nem kell engedély a nagykorú személynek a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához, – egy időben összesen 3 kg nettó hatóanyag-tartalmat meg nem haladó – birtoklásához, tárolásához és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18.00 órától a következő naptári év január 01-jén 06.00 óráig történő felhasználásához. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékekre speciális szabályok vonatkoznak! Az osztályba tartozó tűzijáték termék használati és kezelési útmutatójának tartalmaznia kell a termék magánszemély általi engedélyhez nem kötött felhasználhatóság időtartamát. A fel nem használt vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Hogyan lehetünk biztonságban?

Nézzünk néhány fontos szabályt annak érdekében, hogy biztonságban ünnepelhessünk!

 • A tűzijátékokat hatósági engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységeknél szerezzük be, ahol kérjünk felvilágosítást azok működtetésével kapcsolatban!
 • Tartsuk be a használati utasításban szereplő előírásokat!
 • Ne próbáljuk megváltoztatni a tűzijátékok csomagolását, működési mechanizmusát!
 • Fokozottan figyeljünk saját és mások testi épségére és vagyontárgyaira!
Bármely pirotechnikai osztályba tartozó PETÁRDA VÁSÁRLÁSA, BIRTOKLÁSA, TÁROLÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA TILOS! G Azokkal szemben, akik petárdát jogosulatlanul birtokolnak vagy felhasználnak, szabálysértési eljárás indul, és 150.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók.
 • Házi kedvenceiket (pl. kutya) megriaszthatja az ünnep zaja, ezért nem árt, ha azok elkerített, zárt, hangszigetelt helyen vészelik át ezt az időszakot.
 • A nagy hatóanyagú termékeket azonban ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg felhasználási engedéllyel!

Aki megszegi a szabályokat...

A rendőrség idén is szigorúan fogja ellenőrizni a rendelet betartását. A szabálysértési törvény szankcionálja a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértések elkövetését. Engedély nélkül pirotechnikai tevékenység: százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, amelyre a fentiekben meghatározott szabálysértést elkövették, el kell kobozni.


Ne hagyd ki!