Rég nem látott számokat mutat a gazdaság
Fotó: Shutterstock

Pusztítóak a járvány utóhatásai a hazai cégvilágban

Nagyjából a négyszeresére ugrott a céges felszámolások száma októberben éves alapon. Öt éve nem láttunk ilyen magas értéket Magyarországon. A szakemberek szerint ez jelentős részben a covid gazdasági utóhatásainak tudható be.


Visszarendeződés a cégtrendekben

Elülni látszik a KATA átalakítása miatti szélvihar a hazai cégtrendekben, vagyis az alapításokban és a megszűntetésekben. Azonban a december és a január még okozhat meglepetéseket. Ennek oka, hogy az év végi beszámolókat sokszor használják fel a cégek, mint tevékenységet záró beszámolót, így mentesülnek a két dokumentum készítésének költségei alól – jegyzi meg az Opten.

A portál friss elemzése szerint ami jelenleg figyelemfelkeltő az adatbázisuk alapján, az a felszámolási eljárások számának dinamikus emelkedése. Október emellett trendforduló volt abban a tekintetben, hogy a cégmegszűnések száma 4 százalékkal meghaladta az alapítások számát. Ráadásul nem a kényszertörlések, hanem a végelszámolási eljárások lettek a leggyakoribbak a tizedik hónapban.

Visszaköszön a covid

Az elemzés szerint a számok részben COVID utóhatásait mutatják, részben a fizetésképtelenség felerősödését a kedvezőtlenebb gazdasági környezet miatt.

Egyébként legkevesebb 1-1,5 évre van szükség ahhoz, hogy egy céget töröljenek a cégjegyzékből, De az is hónapokat vesz igénybe, hogy egy vállalattal szemben indított eljárás átforduljon egy másik eljárásba, például kényszertörlésből felszámolásba.

A 2022 szeptemberi és októberi, induló felszámolási eljárások cégeinek mintegy 60 százaléka a moratóriumot követő fél éven belül került kényszertörlési eljárás alá, amely idén szeptemberben, októberben fordult át felszámolási eljárásba. A COVID utóhatását erősíti, hogy az októberben induló felszámolási eljárásokban leginkább érintett nemzetgazdasági ágak erőteljes kapcsolatot mutatnak a COVID alatt veszélyeztetett ágazatokkal

- írja az elemzés.

Hozzáteszik, hogy októberben 1252 céggel szemben indult felszámolás, ami 20 százalékkal haladta meg a szeptemberi új eljárásokat, és közel négyszerese az előző év hasonló időszakának. Ráadásul öt éve nem voltak ilyen magas a számuk. Az ágazatokat vizsgálva az új felszámolás aránya átlagosan 0,3 százalék. A legnagyobb az építőiparban, ahol 0,5 százalék, valamint a legkisebb a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységek területén (0,1 százalék).

Bár tömeges fizetésképtelenségről még nem beszélnek a számok, de figyelemmel a szeptemberi és októberi adatokra, a cégek nem lazíthatnak, továbbra is nyitott szemmel kell járniuk. Az építőipar egyre nagyobb nehézségekkel küzd az állami beruházások visszafogása és egyéb tényezők miatt, míg számos elemzés az alapszükségletek kielégítésén kívüli kereskedelem nehézségeiről beszél, és az energiaválság sem gyakorol jótékony hatást számos energiaintenzív területen

- kommentálta az adatokat Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

Ne hagyd ki!