Szondázták a hazai cégvezetőket
Fotó: Shutterstock

Hazai cégvezetőket kérdeztek várakozásaikról, itt az eredmény

Az eredmények azt mutatják, hogy elég nagy a zavar, és a szórás, szektoronként jelentősek az eltérések.


Szondázták a hazai cégvezetőket

270 vállalati vezető hangulatát mérte fel az Opten és a Bridge Budapest legújabb kutatása október végén. A felmérés készítőit az is érdekelte, hogy mire számítanak, hogyan fogják magukat érezni a cégvezetők 3 hónap múlva a turbulensen változó gazdasági környezetben az üzleti területen, illetve a személyes életükben. A kutatók szerint a felméréskor érzékelhető volt a zavarodottság.

Zsong a vezetők feje. (…) Van, aki világ végét kiált, van, aki lehetőséget lát a visszaesésben, de még többen össze vannak zavarodva, nehezen birkóznak meg az állandósult bizonytalansággal, tervezhetetlenséggel

- nyilatkozta Pistyur Veronika a Bridge Budapest vezetője.

Vegyes eredmények

A válaszadók üzletre vonatkozó jövőképének átlaga 5,77, tehát kissé pozitív (Az 1 pont a szélsőségesen negatív, a 10 a szélsőségesen pozitív érték). Azonban az elkövetkező 3 hónapban romló gazdasági környezetre számítanak, hiszen ebben a tekintetben 5,65-os eredmény született.

A pozitívabb jövőkép dobogójának első helyezettje a szolgáltatás szektor – ebben a szektorban a legegységesebb a vélemény is. Ezt követi az ipar és építőipar. A kereskedelem szereplői között szignifikánsan rosszabb a jövőkép, eléggé kiszolgáltatottnak érzik magukat a jelenlegi helyzetben, ők a legborúlátóbbak a vizsgált körben. Igaz, ez az a terület, ahol az eltérések is a legnagyobbak a válaszadók pontszámaiban

- tájékoztatott Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai vezetője.

Kizárólag a szolgáltatási szektorban minimálisan pozitív a jövőkép, a többiben középérték alá süllyed a pontszám 3 hónapos távlatban. Az építőiparban kalkulálnak leginkább romlással, amíg a mezőgazdaságban nem változik érdemben az érték.

Másképpen alakulhat a személyes élet

A cégvezetők privát életükre vonatkozó várakozása jóval pozitívabbak az üzletinél, hiszen 6,5 pont az átlagérték. A kutatók szerint a vezetők a magánélet kedvezőbb jövőképéből töltekezhetnek, készülve a nehezebb gazdasági időszakokra.

A nagyvállalati és a mikrovállalkozói rétegnek kissé pozitívabb a jövőképe, mint a kkv szektornak. Az elemzés szerint ez összefügghet azzal, hogy a mikrovállalkozók bíznak a személyes kapcsolataikban, a nagyvállalatok pedig a tőkeerejükben és a válságmenedzsment-folyamataikban. Viszont a kkv-k gyakran tőkehiányosak, és előfordul, hogy a folyamataik sem alkalmasak rá, hogy tisztán átlássák a folyamatokat.

Ne hagyd ki!