Forintbankjegyek egy kézben
Fotó: 123RF

Ennyit kell várni a 3 százalékos inflációra Varga Mihály szerint

A kormány arra számít, hogy az infláció jövő év elejétől csökkenésnek indul, 2022 nyarára normalizálódik a helyzet, az év végére pedig elérhető a 3 százalékos cél – közölte a pénzügyminiszter.


Év elejétől csökkenhet az infláció

Az inflációs környezet a magyar gazdaságban 2020 előtt sem volt kifejezetten alacsony, és erre a járvány még "rátett egy lapáttal" – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio Budapest Economic Forum című konferenciáján. Kiemelte: a monetáris politika lépései "megalapozottak és időszerűek" voltak – számolt be az MTI.

Az inflációt az újranyitással együtt járó keresleti elindulás, az energiaárak világpiaci emelkedése és a konténerhiány fűti - tette hozzá. Varga Mihály szerint a monetáris politikának és fiskális politikának együtt kell dolgoznia, hogy az infláció a 3 százalékos tartományba visszatérjen. Közölte:

a kormány arra számít, hogy a drágulás mértéke 2022 elejétől csökkenésnek indul, 2022 nyarára normalizálódik a helyzet, az év végére pedig elérhető a cél.

Mint ismert, szeptemberben 5,5 százalékra emelkedett az éves infláció, így kilenc éve nem látott szintre nőtt a drágulás üteme. Az IMF október közepén megjelent friss előrejelzése szerint a tavalyi 3,3 százalék után idén 4,5 százalékos infláció lesz Magyarországon, ami jövőre 3,6 százalékra csökkenhet.

Deficitcsökkentés fokozatosan

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a kormány várakozásai szerint a járvány 4. hulláma a magas átoltottság miatt gyengébb lesz, így idén változatlanul 7 százalék körüli gazdasági növekedésre és 7,5 százalék körüli hiányra lehet számítani.

Ahogy azt korábban megírtuk, az IMF prognózisa szerint a hazai GDP idén 7,6 százalékkal, jövőre pedig 5,1 százalékkal növekszik. Eszerint a közép-kelet-európai régióban Magyarország éri el az idén a legnagyobb GDP-növekedést.

Varga Mihály kiemelte: a kormány szándéka, hogy a deficit visszatérjen a korábbi, 3 százalék alatti tartományba.

A fokozatosság ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne indítsunk el újabb recessziós hullámot

- húzta alá.

Magyarország felminősítéséről szólva a tárcavezető megemlítette, hogy az elmúlt másfél évben ritkaságnak számított egy ország adósbesorolásának javítása. Mint ahogy azt megírtuk, több év után először mindhárom globális piacvezető hitelminősítő azonos államadós-osztályzattal és besorolási kilátással tartja nyilván Magyarországot, miután a Moody's Investors Service szeptember végén az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re javította a magyar szuverén besorolást.

A Moody's azzal indokolta lépését, hogy a gazdasági helyreállás igen gyors volt, továbbá az államadósság radikális csökkenése várható - idézte fel a pénzügyminiszter.

A kormány elkötelezett szándéka, hogy idén már kismértékben ugyan, de csökkenjen az adósságmutató, amely a gazdaságvédelmi intézkedések miatt a GDP 80 százalékára ugrott fel

- jegyezte meg a pénzügyminiszter.


Ne hagyd ki!