Súlyos tízezrekkel növekedtek a havi megélhetés költségei Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Itt áll fehéren feketén! Ennyivel drágult a megélhetés

Friss felmérés világít rá, átlagosan mennyivel növekedtek a havi megélhetés költségei hazánkban az elmúlt időszakban. A kutatás arra is rámutatott, szinte senkit sem kerültek el a kiugróan magas infláció negatív hatásai Magyarországon.


Sokat emelkedett a megélhetés költsége Magyarországon

A K&H friss felmérése alapján gyakorlatilag a teljes 30–59 év közötti magyarországi lakosság kiadásai emelkedtek egy év alatt. A 2023 második negyedévében készült felmérés szerint a válaszadók 91 százaléka átlagosan havi 60 ezer forinttal költött többet, mint 2022 április-júniusi időszakában. A költségnövekedés medián értéke 48 ezer forint volt, tehát a megkérdezettek fele ennél kisebb, a másik fele pedig nagyobb növekedésről számolt be.

A VG megjegyzi, a második negyedévben 20,1–24 százalék között alakult az általános infláció Magyarországon. Azonban a kiugróan magas értéket nem tükrözi a vizsgált korosztály véleménye. Viszont hozzáteszik, nagy volt a szórás abban, kit mennyire érintett a megélhetési költségek megugrása. A válaszadók 34 százaléka számolt be 50 ezer forintnál alacsonyabb költségnövekedésről. 37 százalék 50–99 ezer forintos nagyságrendről beszélt, 18 százalék pedig 100–149 ezer forintos emelkedést tapasztalt. Mellettük 4 százalék 150–199 ezer forintos, 7 százalék pedig 200 ezer forintos kiadásnövekedést érzékelt.

A felnőttek harmada spórol a szórakozáson Magyarországon

Az OTP a felnőtt magyarországi lakosság szórakozási lehetőségeit vizsgáló kutatásából pedig kiderül, 30 százalék kedveli a kávézókat és az egyéb beülős helyeket, negyedük a házibulikat, valamint 22 százalékuk az éttermeket ha ki szeretne kapcsolódni. Nagyjából ötödük koncertre, 18 százalékuk színházba, múzeumba vagy egyéb kulturális programokra is jár. Szintén 18 százalék élményszerző programokat is választ. Sporttal 9 százalék üti el szívesen az időt. Azonban a válaszadók 36 százaléka úgy érzi, nem engedheti meg magának, hogy eljárjon szórakozni.

Azoknak a többsége (35 százalék) akik eljárnak, jellemzően 5–10 ezer forint közötti összeget költenek alkalmanként. Nagyjából a negyedük 10–20 ezer forintot szán az egyszeri szórakozásra. Összességében pedig 28 százalék nyilatkozott úgy, minden alkalomra van egy szigorú pénzügyi kerete, ami fölé nem megy.

A felmérésből az is látszik, hogy az egyik legjellemzőbb fizetési metódus, hogy egy ember vállalja magára a fizető szerepet, és a program végén osztják szét az összeget

- idéztük Szűcs Juditot, az OTP Bank pénzforgalmi területének szenior menedzserét.

Ne hagyd ki!