Újabb mutatókban maradtunk alul a régió országaival szemben
Fotó: Shutterstock

Kínos! Nem vagyunk túl termelékenyek...

Ugyan nőtt Magyarország termelékenysége az elmúlt 13 évben, azonban a növekedésben sok tekintetben elmaradtunk a V4 más országaihoz, valamint Németországhoz és Romániához képest.


Nálunk nőhetett a legkevésbé a termelékenység a régióban az elmúlt 13 évben

GKI Gazdaságkutató az Eurostat iparra, feldolgozóiparra, infokommunikációra, valamint pénzügyre és biztosításra vonatkozó adataiból megállapította, arányaiban nálunk emelkedett legkevésbé az egy dolgozóra jutó hozzáadott érték a V4 országok (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, illetve Magyarország), valamint Németország és Románia közül 2009 és 2022 között.

A feldolgozóiparban plusz 30 százalékkal sikerült növelnünk a termelékenységünket a vizsgált időszakban, amíg például a német érték plusz 35 százalékot, a szlovák pedig plusz 94 százalékot mutat.

Az iparban nálunk plusz 23 százalékos termelékenységnövekedést mértek. Ennél kevesebbet csak a cseheknél (plusz 21 százalékot), de például Németországnál plusz 31 százalékot.

Infokommunikácóban a hazai érték plusz 28 százalék, azonban Romániában plusz 101 százalék, a németeknél plusz 34 százalék. Igaz, Szlovákia mutatója mínusz 2 százalékon áll ezen a területen.

Azonban a HVG megjegyzi, a pénzügyi szférában jól teljesített Magyarország. A plusz 46 százalékos mutatónk meghaladja a német (plusz 19 százalék) és a szlovák (plusz 17 százalék) értéket, de elmarad a lengyeltől (plusz 92 százalék), valamint a csehtől (plusz 78 százalék).

Csökkent a gazdaság teljesítménye

Magyarország bruttó hazai terméke 2023 második negyedévében a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent, írja gyorsjelentésében a KSH.

A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. A szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, megközelítve a világjárvány előtti szintet.

2023 első félévében a bruttó hazai termék 1,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Éves szinten a mostaninál nagyobb visszaesést utoljára 2020 október-decemberében – a Covid második hullámában – mértek, az pedig, hogy négy egymást követő negyedévben is csökkenés jöjjön ki az előző három hónaphoz képest, most először történt meg, amióta 1995-ben a mostani módszertan szerint kezdték mérni a GDP-t (már a három egymás utáni negyedéven át tartó technikai recesszió is csak egyszer fordult elő, 2008-2009-ben).

Ne hagyd ki!