Nagyon szeretnénk, ha közéjük tartozna Budapest
Fotó: Shutterstock

Néhány nagyváros húzza a világgazdaságot

A nagyvárosok egy kis csoportja adhatta a világgazdaság növekedésének több mint felét ebben az évszázadban. Azonban emberek százmilliói élnek olyan területeken, melyek GDP-je csökkent az előző két évtizedben. Néhány nagyváros pedig vonzza a csúcsgazdagokat.


Néhány nagyváros húzza a globális GDP-t

178 országot vizsgált meg a McKinsey Global Institute. Arra jutottak, hogy a XXI. század első két évtizedében a világ GDP növekedésének a fele az államok szárazföldi területének kevesebb mint 1 százalékához köthető – írja a Financial Times.

Nagyjából 2 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának 27 százaléka élt azokban a régiókban 2019-ben, amelyek a globális növekedés javát adták. Olyan területeken koncentrálódott a bővülés, mint például a kínai Sencsen és Kanton, az indiai Delhi és Bengaluru, vagy az Egyesült Államokban Los Angeles és Dallas. (A publikus jelentés nem tér ki külön Magyarország és Budapest helyzetére – a szerk.)

Emellett mintegy 600 millió ember élt olyan területeken, ahol csökkent a GDP az első két évtizedben.

A fokozott specializáció és az agglomerációk gazdasági előnyei látszódnak az adatokon, a klaszteresedés pedig hatékonyabbá tette a kereskedelmet

írja John Bluedornra, az IMF osztályvezető-helyettesére hivatkozva a Portfolio.

A kutatás néhány érdekességre is rávilágít. Például arra, hogy közel ugyanannyi volt a portugáliai Porto és az indiai Mapusa egy főre jutó GDP-je 2019-ben. Pedig az európai országban sokkal magasabb az életszínvonal, mint az ázsiaiban.

Ezekben a városokban él a legtöbb dollármilliomos

Ebben a cikkünkben arról is írtunk, hogy mely városokban laknak a csúcsgazdagok. Nos, a legtöbben New Yorkban. Ott több nagyon tehetős ember él, mint a világ bármelyik másik településén. 15 ezer dollár-multimilliomos otthona (nekik 10 millió dollárnál nagyobb vagyonuk van), akik mellett lakóhelye 345 ezer dollármilliomosnak is. 737 ember vagyona a 100 millió dollárt is meghaladja, valamint akad köztük 59 dollármilliárdos is. New York 8,4 milliós lakosságának tehát a négy százaléka rendelkezik egymillió dollár befektetéshez elegendő vagyonnal, például ingatlannal, készpénzzel vagy részvénnyel.

A lista második helyén Japán fővárosa, Tokió áll, ahol 12 dollármilliárdos és 304 ezer milliomos lakik. Ott összesen 7350-en multimilliomosok, 263 ember vagyona pedig meghaladja a 100 millió dollárt. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Szilícium-völgyet magába foglaló San Francisco-öböl térségéé, ami 62 dollármilliárdos, 13 ezer multimilliárdos, valamit 276 ezer milliomos otthona. De mutatjuk a 10-es listát:

A legtöbb dollármilliomos lakóval rendelkező városok

  1. New York (345 ezer)
  2. Tokió (304 ezer)
  3. San Francisco (276 ezer)
  4. London (272 ezer)
  5. Szingapúr (250 ezer)
  6. Los Angeles (192 ezer)
  7. Chicago (160 ezer)
  8. Houston (133 ezer)
  9. Peking (131 ezer)
  10. Sanghaj (130 ezer)


Ne hagyd ki!