Immunerősítő szuperételek
Fotó: Shutterstock

5 szuperétel az egészséges immunrendszerért

Számos módon erősítheted immunrendszeredet, de az egyik legfontosabb a megfelelő táplálkozás. Dr. Heather Moday immunológus a CNBC-vel megosztotta, melyek azok a tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag szuperételek, amelyek csodákat tesznek az immunrendszerünkkel.Gomba

A gomba évezredek óta a hagyományos kínai gyógyászat alapvető eleme. A gombák fajtól függően fokozhatják, átirányíthatják vagy módosíthatják immunaktivitásunkat. A szakember külön kiemelte a maitake gombát, amely növeli a Th1 citokinek szintjét, amelyek elősegítik a sejtes immunválasz serkentését a bakteriális fertőzések elleni küzdelem során.

A shiitake gomba szintén erősíti az immunrendszert, egyebek között elősegíti az NK és a citotoxikus T-sejtek számának növekedését - mindkettő hozzájárul a vírusok és a rákos sejtek legyőzéséhez.

Végül ott van a reishi gomba, amelyről több tanulmány kimutatta, hogy fokozza a Th1 citokinválaszt és a kemoterápiás gyógyszerek hatékonyságát is. Ezenkívül a reishi kivonatok elősegítik az immunválaszt a herpeszvírus bizonyos törzsei ellen (a reishi gombát kemény külső héja miatt érdemes kapszula formájában fogyasztani).

Gyömbér

A gyömbér erős gyulladáscsökkentő és magas az antioxidáns tartalma is. A fűszeres, aromás gyökér egy gingerolnak nevezett vegyületet tartalmaz, amely ígéretes eredményeket mutat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, elsősorban azért, mert csökkenti az erek oxidatív stresszét, valamint a szívkamrák gyulladását.

Tanulmányok kimutatták, hogy a gyömbérkivonat segíthet megelőzni az alkohol által kiváltott májbetegségeket, és blokkolhatja a kemoterápiás gyógyszerek által okozott vesekárosodást is.

Brokkoli csíra

A brokkoli csírában viszonylag nagy mennyiségű szulforafán található, amely egy olyan biokémiai anyag, amely elképesztően erős immunerősítő hatással bír.

Több kutatás is igazolta, hogy a szulforafán számos antioxidáns vegyület szintjét növeli azáltal, hogy sejtjeinkben aktivizálja az NRF-2 nevű vegyületet. Ezt szokták az antioxidánsok „fő szabályozójának” is nevezni, ami azt jelenti, hogy segít növelni más antioxidánsok termelését.

Az NRF-2 csökkenti a gyulladást, amely számos betegség, például a rák, a krónikus tüdőbetegség és májbetegség kialakulásában is szerepet játszik.

A legtöbb keresztesvirágú zöldség, például a karfiol és a brokkoli nagy mennyiségű glükorafanint tartalmaz, amely az emésztés során szulforafánná alakul. A „fiatal” brokkoli csírák azonban 10-100-szor több szulforafánt tartalmaznak, mint az érett brokkoli!

A legjobb, ha nyersen fogyasztjuk a brokkoli csírát, ugyanis főzés során a szulforafán könnyen lebomlik.

Fokhagyma

A fokhagyma számos olyan vegyületet tartalmaz, amely szabályozza az immunrendszert. Egyebek között növeli az NK-sejtek aktivitását. Ezek egyfajta immunsejtek, amelyek olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek képesek elpusztítani a rákos vagy a vírussal fertőzött sejteket.

Ugyanakkor a fokhagyma csökkenti a gyulladást, a koleszterinszintet és a vérnyomást is.

Ha mindez nem lenne elég, még a bélrendszerünket is erősíti:

  • növelheti az olyan jótékony baktériumok szintjét, mint a Lactobacillus, amely egy kiváló probiotikum
  • javíthatja a bélben lévő bakteriális egyensúlyhiányokat, amelyek gyulladást okozhatnak
  • antibakteriális és antivirális hatása is van, valamint a gombákat is képes elpusztítani

Kurkuma

Az élénk, sárgás-narancssárgás színű gyökér egy „varázslatos” vegyületet, kurkumint tartalmaz, amelynek számos kulcsfontosságú előnye van:

  • csökkenti a kortizolszintet
  • elnyomhatja az autoimmun betegségek hátterében lévő immunrendszeri változások egy részét, miközben képes segíteni a krónikus gyulladás csökkentésében az egész szervezetben
  • elősegíti a jótékony baktériumtörzsek növekedését a bélben, miközben csökkenti a különböző betegségeket okozó baktériumtörzsek számát
  • használható az ízületi duzzanat mérséklésére is

A kurkumin felszívódása viszonylag rossz, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle. Az általános egészség érdekében Dr. Heather Moday napi körülbelül 1000 milligrammot javasol, osztott adagokban.

Ne hagyd ki!