Vannak olyan esetek, amikor az szja-visszatérítés ellenére az év hátralévő részében is érdemes folytatni a befizetéseket a 20 százalékos adójóváírással támogatott nyugdíjcélú megtakarításokba.


Bruttó 516 ezres bér a határ egy gyermeknél

A nyugdíjcélú megtakarítások egyik legvonzóbb eleme az szja-ból történő adójóváírás. Pár napja megírtuk, hogy az szja-visszatérítésre vonatkozó kormányzati döntés miatt ez sokaknak nem fog rendelkezésre állni a jövő évi adóbevalláskor.

A Grantis pénzügyi tanácsadó cég blogján olvasható elemzés azonban két olyan esetet mutat be, amikor marad még felhasználható jövedelemadó.

Az egyik a magas keresetű szülők esete. A jelenlegi rendelet szerint családi kedvezményre jogosult szülők legfeljebb a 2020 decemberi KSH által meghatározott teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresetének, bruttó 449 400 forintnak az éves szja-tartalmát kaphatják vissza, ami 808 920 forint. 2021-ben ez a jövedelemadó-mennyiség például egy egy gyermeket nevelő alkalmazottnak bruttó 516 500 forintos munkabérrel gyűlhet össze, ha igénybe vette a családi adókedvezményt.

Ha a megtakarító szülő ennél magasabb bruttó bért keres, akkor több szja-t is fizet be. A fennmaradó jövedelemadóból pedig visszakaphatja a nyugdíjcélú befizetései után igénybe vehető 20 százalékos adójóváírást is az szja mértékéig.

Alacsonyabb bérnél a nyugdíjbiztosítás segíthet

A Grantis által bemutatott másik példa szerint van mód a nyugdíjcélú adójóváírás kihasználásásra akkor is, ha az szja-visszatérítés kimeríti a szülő befizetett jövedelemadóját, de egyébként jogosult lenne a 20 százalékos jóváírásra. A megoldással az a szülő élhet, aki nyugdíjbiztosítással takarékoskodik.

Mivel a nyugdíjbiztosítás az életbiztosítások közé tartozik, szerződőt és biztosítottat kell megnevezni a megtakarítás indításakor. A szerződő az, akinek a személyi jövedelemadójából számolja az adóhivatal a 20 százalékos visszatérítést, a biztosított pedig az, aki felhasználja majd a nyugdíjmegtakarítást adójóváírással együtt. Jellemzően a szerződő és a biztosított is ugyanaz a személy, maga a megtakarító.

Viszont a szerződő és a biztosított két eltérő személy is lehet.

A takarékoskodó szülő az öngondoskodás lejárati ideje alatt bármikor módosíthatja díjmentesen a szerződőt egy olyan közeli hozzátartozóra vagy közeli barátra, akinek kihasználatlan szja-ja marad.

Így a szülő megkapja a jóváírást a közeli hozzátartozó kihasználatlan adójából.

Elmaradhat az év végi hajrá

Ahogy azt pár napja megírtuk, az öngondoskodási piacnak összességében nagy érvágás lehet, hogy akár elmaradhatnak a szokásos év végi hajrák a befizetéseknél. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség főtitkára szerint az első visszajelzések alapján az szja-visszatérítés nem fogja megrengetni az önkéntes pénztárakat, de kétségkívül hatással lesz az év végi befizetésekre, hiszen a pénztárak esetében sokan éppen ebben az időszakban fizetnek be nagyobb összegeket annak érdekében, hogy kimaxolják az adójóváírást.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!