Sok sebből vérzik az szja-visszatérítés számolgatás a hazai könyvelők szerint
Fotó: Shutterstock

A könyvelők egyesülete szerint számtalan sebből vérzik az szja-visszatérítés

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) problémásnak tartja az szja-visszatérítést. A szervezet 10 pontos javaslatot és egyeztetési kezdeményezést juttatott el a Pénzügyminisztériumhoz, de válasz nem érkezett.


  Sok múlik rajta

Az szja-visszatérítés miatti év közbeni változtatással ismét perelhetővé válik az állam az önkéntes pénztárak által, ami jelentős összegű kártérítések kifizetéséhez vezethet, írja az MTI-hez eljuttatott közleményében az egyesület.

Hasonló, kirívó probléma, hogy a köztartozással rendelkezők is kapnak (előlegként) adóvisszatérítést. Így akár költségvetési csalást elkövető, adótartozással rendelkező személy is visszatérítést kaphat, előtte pedig VISSZADO nyomtatványt nyújthat be, vagy erre felkérhet egy könyvelőt.

Óriási lesz a nyomás a könyvelőkön, hogy a VISSZADO nyomtatványokat benyújtsák, illetve, hogy a jogosultak önadózói bevallással beelőzzék a NAV önkéntes előlegutalását és a tényleges adóvisszatérítést igényeljék vissza, hiszen személyenként akár 809 ezer forint múlhat rajta. Ez a nyomás szinte minden könyvelőt el fog érni, de ez korántsem üzleti lehetőségként fog megjelenni. Az üzleti élet adminisztrációjában kulcsszerepet játszó könyvelőkkel azonban ismét nem kívánt egyeztetni a Pénzügyminisztérium.

 Az szja-visszatérítés kapcsán várható problémák, 10 pontban, az egyesület értelmezésében

  1. A NAV szja tervezete megfosztja majd a családokat az szja visszatérítéstől! A bevallásban az egymás közti megosztáshoz viszont szakértelem kell, mert a bevallás nem egy söralátét.
  2. A NAV VISSZADO nyomtatványán szereplő adatok eltérést mutathatnak a NAV adataihoz képest, az eltérés rendezéséről a rendelet nem szól.
  3. A családi kedvezmény "egy háztartásban élés" szabálya továbbra is ellenőrizhetetlen.
  4. Jár az szja visszatérítés magyar bérleti díjból származó jövedelemből is, akár Angliában élők számára is, de ezt február 15-i előlegként nem lehet azonban igényelni.
  5. A katások ESZJA bevallásra kényszerülnek, abban fogalmilag zavaros bevételként viselkedik majd lesz az szja-visszatérítés.
  6. Az EKHO alá tartozó vállalkozók is ESZJA bevallásra kényszerülnek, szintén bevételnek számít majd az SZJA visszatérítés.
  7. Az önkéntes pénztárak kártérítést követelhetnek, mert az szja-visszatérítés bizonyíthatóan csökkenti majd a tagok befizetéseit (lásd: étkezési utalvány perek).
  8. Visszatartás hiányában akár egy költségvetési csalásban érintett, jelentős adótartozással rendelkező személyeknek is adóvisszatérítést kellene kiutalnia az adóhatóságnak!
  9. Tisztázni kell, hogy a rendeletben szereplő "bármely okból" ki nem utalt előleg esetét. Bármely indok lehet ugyanis a napsütés is!
  10. Az adóhatóságnak kiajánlást kellene közölnie 2022.02.04-ig.

Érdemes számolgatni májusban

A kormány egyelőre nem ragált az egyesület észrevételeire, a Pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a NAV gőzerővel készül az szja-visszatérítés lebonyolítására. Vagyis minden rendben van.

A februárban esedékes szja-visszatérítés szabálya egyébként igen egyszerű: minden gyerekes szülő annyi szja-t kap vissza legfeljebb 809 ezer forintig, mint amennyit idén befizetett.

A májusi adóbevallásnál azonban már megéri külön számításokat végezni a szülőknek, mert nagyon nem mindegy, hogy az adóbevalláskor hogyan számolják el a családi kedvezményt.

Egyszerű átrendezéssel százezreket nyerhet egy család

– mondta Angyal József okleveles adószakértő a 24.hu-nak.

Hatszázezret is lehet nyerni

Az adószakértő azt tanácsolja, hogy adóbevalláskor az alacsonyabb keresetű szülő nevére csoportosítsunk át a családi adó- és járulékkedvezményből amennyit csak lehet. A magasabb keresetű szülő így igénybe tud venni még szja-visszatérítést is.

Példaként egy háromgyerekes családot hozott fel, ahol az egyik szülő bruttó 300 ezer, a másik bruttó 360 ezer forintot keres. Esetükben a bevallást úgy érdemes elkészíteni, hogy a havi bruttó 300 ezer forintot kereső anya érvényesítse egyedül a havi 99 ezer forint családi kedvezményt. Ezt meg lehet lépni, ha az anya nemcsak az adó-, hanem a járulékkedvezményt is igénybe veszi.

Ezzel az apa szja-ja felszabadul, így az ő jövedelmére majdnem 650 ezer forint szja-visszatérítést lehet majd pluszban érvényesíteni a bevalláskor. Összességében pedig a család 612 ezer forintot nyer, ha az adóbevalláskor így rendelkeznek.

Az szja-visszatérítés szabályairól korábban itt és itt írtunk.


Ne hagyd ki!