A Google orvosi, egészségügyi alkalmazásának, a Google Fit-nek a szív alakú logója egy laptop képernyőjén
Fotó: Shutterstock

A Google orvossá akarja alakítani az okostelefonokat

Ha a Google kutatói sikerrel járnak, hamarosan okostelefonjaink segíthetnek a súlyos betegségek korai diagnosztizálásában.A Google a napokban bemutatta legújabb egészségügyi projektjét, melyben azt vizsgálja, hogyan lehetne az okostelefonok szenzorait egészségügyi állapotfelmérésre használni.

A keresőóriás jelenleg két megoldásban gondolkozik:

  • teszteli, hogy ha az okostelefonokat a mellkasunkra helyezzük, akkor az eszköz beépített mikrofonja képes-e érzékelni a szívverést és a zörejt
  • vizsgálja továbbá, hogy a szemünkről készített szelfikből megállapítható-e, hogy valamilyen betegségben szenvedünk

Greg Corrado, a vállalat egészségügyi mesterséges intelligenciáért felelős vezetője kifejtette, a szívvizsgálattal kapcsolatos leolvasások lehetővé tehetik a szívbillentyű-rendellenességek korai felismerését, míg a „szemszelfik” segíthetnek például a cukorbetegséggel kapcsolatos betegségek kimutatásában.

Biztató eredmények

A keresőóriás tájékoztatása szerint a klinikai környezetben tesztelt, asztali kamerákkal készült képek diagnózisa ígéretes eredményeket szült, most azt kutatja, hogy technológia megbízhatóan működik-e az okostelefonokkal készült képek esetében is.

A szívvizsgálattal kapcsolatban Corrado az alábbiakat nyilatkozta:

A technológia a diagnózis szintjét még nem érte el, jelenleg ott tartunk, hogy meg tudjuk állapítani, van-e megnövekedett kockázat.

Corrado szerint csapata "olyan jövőt vizionál, ahol az emberek orvosaik segítségével jobban megérthetik az egészségügyi állapotukat, és saját otthonukból hozhatnak döntéseket azokkal kapcsolatban".

A Google tervei között szerepel, hogy tesztelje, mesterséges intelligencia szoftvere képes-e elemezni a kevésbé képzett technikusok ultrahangos szűréseit, amennyiben azok meghatározott mintát követnek. Ez a technológia egyebek között megoldást nyújthat a munkaerőhiányra. Sőt, segítségével még az otthoni kiértékelések is elérhető közelségbe kerülnének.

Sok a kérdőjel

A vállalat tavaly élesítette azt a funkciót a Google Fit alkalmazásban, amely az okostelefonok kameráival szív- és légzésfrekvencia-méréseket végez. Ez a szolgáltatás már számos eszközön elérhető.

A Google régóta azon dolgozik, hogy technológiai szakértelmét az egészségügyben kamatoztassa, egyelőre azonban nem árulta el, erőfeszítései mennyi bevételt generálnak, illetve milyen mértékben segítik a felhasználókat.

Ne hagyd ki!