A koronavírus-járvánnyal párhuzamosan rohamosan terjed a dolgozók között a kiégés. Laura Pendergrass pszichológus professzor megosztott néhány praktikát, amelyek segíthetnek a sokakat fenyegető jelenség elleni küzdelemben.Szakíts időt a feltöltődésre

A NordVPN felmérése szerint a home office jelentősen gyarapította a munkával töltött órák számát. A kutatásból kiderült, hogy a távmunkások átlagosan 2,5 órával több időt fordítanak a munkájuk elvégzésére, mint a pandémia előtti, „irodai időkben". Valljuk be, nagyon könnyű belecsúszni az otthoni munkavégzés kényelmében a plusz munkaórákba. Ez azonban hosszútávon nem tesz jót a mentális egészségünknek.

A Fortune 500 óriásvállalatok tanácsadójaként is dolgozó pszichológus szerint minden munkavállalónak naponta minimum egy órára el kellene szakadnia a telefonok és a számítógépek képernyőitől, hogy egy olyan tevékenységre fókuszáljon, amiben örömét leli.

Ha otthonról dolgozol, főleg, ha már 18 hónapja otthonról dolgozol, a munka nagyon könnyen begyűrűzhet az életed minden kis szegletébe. A szünetek segítenek kikapcsolni és újrakalibrálni a munka-magánélet egyensúlyunkat.

-mondta a professzor.

Írj össze egy listát olyan tevékenységekről, amelyek pozitívan hatnak a hangulatodra. Ezeket akár reggelente, vagy épp az ebédszüneteidben, esetleg egy-egy meeting között is beiktathatod. Kísérletezz különböző típusú szünetekkel, hogy stimuláld az agyadat. Még egy 20 perces séta, vagy egy új sorozat nézése, esetleg egy könyv fejezetének elolvasása is csodákra képes.

Alakítsd át a teendőid listáját

A pandémia elleni küzdelem, főleg, ha figyelembe vesszük a delta variáns rohamos terjedését, nagyon nyomasztóan hathat az elménkre. Éppen ezért semmi szükség arra, hogy hegyekben halmozzuk az otthoni és a munkahelyi teendőinket. Pendergrass szerint egy végeláthatatlan lista csak felesleges stresszt eredményez.

A kiégés elleni küzdelem legjobb módja az, ha teljesíthető célokat tűzünk ki magunk elé. Egy intenzív, hónapokig tartó projekt lebonyolítása nem fogja megadni a számodra szükséges pozitív mentális megerősítést.

A szakember azt javasolja, hogy rövidebb távú célokat tűzz ki magad elé, amiket a nap, vagy maximum a hét végéig teljesíteni tudsz. Ez lehet akár a konyha kitakarítása, vagy az e-mailjeid megválaszolása is. Emellett egy lista a teendőinkről segíthet eligazodni az életünk káoszában és újralobbanthatja a célorientáltságunkat, még akkor is, ha elszigetelődtünk a munkatársainktól és magányosan dolgozunk – tette hozzá Pendergrass.

Új kihívások

Amikor minden egyes nap egyforma, akkor előbb-utóbb ki fog égni az ember. A munkavállalók ilyenkor úgy érezhetik, nem csinálnak semmi hasznosat, nincs előttük egy jól látható célvonal, amit valaha is átléphetnének.

-fogalmazott a professzor.

Pendergrass azt javasolja a dolgozóknak, hogy gondolják át, mit tehetnének annak érdekében, hogy ismét reményektől fűtve végezzék a munkájukat.

Tedd fel magadnak a kérdéseket: „Hogyan használhatnám a képességeimet jobb vagy más módon a munkám során? "és „Milyen új módon járulhatnék hozzá a cég érdekeihez, amire más még nem is gondolt?"

Az is egy jó megoldás, ha valamilyen mellékprojektet vállalsz, vagy csatlakozol egy közösséghez, esetleg munkahelyi bizottsághoz. A lényeg, hogy keress olyan tevékenységeket, amelyek emlékeztetnek arra, hogy a nehéz időkben is képes vagy pozitív hatást gyakorolni a világra.

The Conversation

Friss

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Valdhy Mbemba on Unsplash

Csodatörténet: a magyar anyuka megváltoztatta egy kongói család életét

Néhány ezer forinttal indult a történet Etyekről.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!