Drágulhat az almakompót és az almapálinka
Fotó: Shutterstock

Pocsék évük lehet a hazai almatermesztőknek

Drasztikusan visszaesett hazánk almatermésének mennyisége az előző évekhez képest az idén. A volumen bezuhanása miatt leginkább a szélsőséges időjárás okolható, de a pocsék hozam más tényezőkre is visszavezethető.


Rég nem láttunk ilyen kevés almatermést

Nemrég írtunk róla, hogy 24 ezer hektáron termelnek manapság almát Magyarországon. Húsz évvel ezelőtt viszont az almatermelő területek nagysága 42 ezer hektár volt. 350-500 ezer tonna között ingadozott a termés az elmúlt néhány évben, 2018 azonban különösen jó év volt, akkor több mint 800 ezer tonna termett.

Idén azonban évtizedes távlatokban nézve is rendkívül visszaesett a hazai almatermés mennyisége. Kelemen Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) ügyvezetője szerint idén 300-350 ezer tonna almát takaríthatnak be a gazdák, ami jelentősen elmarad a tavalyi 520 ezer tonnától is. A gyenge termésért leginkább a tavaszi fagyok, a tavaly nyár óta tartó aszályos időszak és a korosodó ültetvényállományok okolhatók – írja a G7.

Jelentős almatermelők vagyunk

Az Európai Unió éves almatermésének 4-6 százalékát adta a korábbi években Magyarország, miután a hazai gyümölcstermő területek egyharmadán termesztettek almát. A piaci részesedésünk azonban idén egészen biztosan csökkenni fog, hiszen az EU-ben az elmúlt 15 év harmadik legjobb almatermése, mintegy 12 millió tonna várható.

A szakember szerint a kiszámíthatatlan, az időjárásnak nagyban kitett hazai almatermesztés miatt több hazai gazda gondolkodik azon, hogy felhagy a termeléssel. A jelenlegi sűrítményexport mennyiségének a fenntartásához létfontosságú lenne az ágazat teljes gépesítése, az azonban csak jelentős támogatással valósulhatna meg. Az üdítőnek szánt léalma bevételéből szinte lehetetlen korszerű öntöző, fagyvédő berendezéseket vásárolni, ami kevésbé tenné kiszolgáltatottá a gazdákat az időjárással szemben.

Sokat segítene a gépesítés

Kelemen Péter elmondta, hogy amennyiben a gazdák elég pénzhez jutnának ahhoz, hogy fokozatosan fejlesszék, gépesítsék az ültetvényeiket, magas, akár 50-60 tonna/hektáros hozam is elérhető lenne, ami az országos átlagtermés háromszorosa. Azonban, ha 2-3 éven keresztül az ideihez hasonló rossz hozamot érnének el a termelők, az fenntarthatatlanná tenné a gazdálkodásukat.

A léalmával ellentétben az étkezési alma szegmense azonba nincs veszélyben annak ellenére sem, hogy az átlagára tavaly augusztusban 462 forint volt, idén az előző hónapban azonban 415.

Ne hagyd ki!