Az almabor (azaz cider) akár otthon is nagyon egyszerűen elkészíthető
Fotó: Shutterstock

Magyar alma van bőven, akkor miért nem gyártunk több cidert?

Egy-két ismertebb márkát leszámítva nem igazán tört be hazánkba a több más országban népszerű almabor, azaz a cider. Pedig az előállítása akár otthon is igen egyszerű, ráadásul alma is van bőven az országban.


Mi is az a cider?

A klasszikus almabor (a hazánkban is használatos, angol eredetű nevén cider, azaz „szájder”) nem áll sok összetevőből, hiszen alapesetben csak erjesztett almaléről beszélünk. Persze több, speciális fajtája is létezik, amelyeknek az alma levén és az élesztőn kívül több összetevője lehet.

A hagyományos cider lehet száraz vagy édeskés (amennyiben nem megy végbe teljes egészében az édes gyümölcslé erjedése, vagy a főerjedés után extra cukrot, vagy édesítőszert kap), esetleg frissítően savas, fanyarkás, szűrt, vagy kissé zavaros. Előfordul, hogy más gyümölcsökkel is ízesítik, ezért igen gyakran tartalmaz például körtelevet (mostanában előfordulnak tisztán körteléből készült ciderek is, azaz körteborok). Az alkoholtartalma igen széles skálán mozog, hiszen 1,5-től akár 12,5 százalékos ciderekkel is találkozni az üzletekben, bár általában 4-8 százalékosak. Az ital továbbá lehet szénsavas vagy szénsavmentes is, valamint bármilyen almából készülhet, azonban egyes fajták használatával finomabb eredmény érhető el.

Nagyon lényeges a méret, hiszen az aromák több mint 90 százaléka a héjban található. Ezért minél kisebb egy alma, annál jobb, hiszen az almahúsra (ami adott) több héj jut. Ezt úgy a legegyszerűbb értelmezni, hogy a kisebb termésekből aromásabb bort lehet előállítani

- írja az Agrárszektor.hu.

Miért nem terjedt el a hazánkban a cider?

Magyarországon igen nagy mennyiségben termelnek almát, az almabor készítése és fogyasztása azonban mégsem terjedt el. Ennek okai között szerepelhet például az, hogy

  • a drágább, azonban minőségibb, ízletes kisüzemi vagy kézműves változat nem jutott el a szélesebb közönséghez;
  • itthon leginkább a sörökhöz kötik a cidert (a csomagolásuk is ahhoz hasonló, pedig a borokhoz/pezsgőkhöz áll közelebb), hiszen jellemzően sörgyártók jelentek meg velük a piacon, így azonban a sörök árnyékában marad.

A hazai készítésű, egyedi ciderek azonban ha lassan is, de egyre nagyobb mértékben jelennek meg az üzletekben, ezért nem zárható kik, hogy miután nagyobb ismeretséget szereztek maguknak, akár jelentősebb szerephez is juthatnak a magyar italfogyasztási kultúrában.

Jelenleg egyébként a legnagyobb arányban a 330 ml-es kiszerelésű, nagyüzemi ciderek kaphatóak a boltokban nagyjából 300-400 forintos áron. A jobb minőségű, jellemzően kisüzemi almaborokból a hasonló méretű változat 700-900 forintba kerül, viszont előfordulnak ennél nagyobb kiszerelések is.


Ne hagyd ki!