Rég nem volt ilyen rossz a hazai almatermés, mint az idén
Fotó: Shutterstock

Veszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse!

A tavalyi almatermés kétharmadára számítanak idén a szakemberek. A tavaszi fagy és a nyári aszály is rosszul érintette a termést. A kedvezőtlen időjárás ráadásul a jövő évi almatermést is veszélyezteti.


Egyre kevesebb almát termelünk

24 ezer hektáron termelnek manapság almát Magyarországon. Húsz évvel ezelőtt viszont az almatermelő területek nagysága 42 ezer hektár volt. 350-500 ezer tonna között ingadozott a termés az elmúlt néhány évben, 2018 azonban különösen jó év volt, akkor több mint 800 ezer tonna termett. Idén az elmúlt évtized egyik legrosszabb termésére, nagyjából 350 ezer tonnára számítanak a szakemberek – idézi Apáti Ferencet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökét az Infostart.

A gyenge termésért leginkább a tavaszi fagyok a felelősek. Az almatermő területek nagyjából 70 százaléka az ország északkeleti részében van, ahol húsvét után három egymást követő éjszaka is mínuszba ment át a hőmérséklet, ami májusban és júniusban jelentős gyümölcshullást eredményezett. A kárt a tavaly nyár óta tartó aszály pedig fokozta.

Nem mindenhol alakult rosszul a termés

A terméskiesés miatt az alma drágulására számíthatnánk idén, azonban az Európai Unióban jó almatermést várnak: 12,2 millió tonna a prognózis, amiből 4,5 millió tonnát Lengyelország ad.

Árprognózisba még nehéz bocsátkozni, mert egy rendkívül ellentmondásos piaccal nézünk szembe azáltal, hogy Európában jó, ellenben Magyarországon szinte minden eddiginél gyengébb a termés

– tájékoztatott az elnök.

A szakember véleménye emellett az, hogy ha nem lesznek jók az árak, amivel kompenzálni lehet az almatermés jelentős kiesését, akkor nagyon sokan fel fognak hagyni az almatermesztéssel hazánkban még az idén.

Egy gyümölcsfa esetében egy ilyen mértékű szárazságnak nagy valószínűséggel az lesz a jövő évi következménye, hogy nem lesz virág a fákon. Az idei termés kinevelése mellett ugyanis – akár egy gyenge, akár egy jobb termés mellett – a fáknak egyáltalán nem marad energiája arra, hogy még virágrügyeket is képezzenek

- mondta az elnök, aki szerint ezért jövőre is nagyon gyenge termés várható.

Almás nemzet vagyunk

Néhány hete írtunk róla, hogy a hazai almafogyasztás 80-85 százalékát a magyar almák teszik ki. Legnagyobb mennyiségben Gála, Golden, Jonagold, Idared és a Red Delicious kaphatóak a piacokon. Ezek a fajták jelentik a magyarországi termelés 80-90 százalékát. A hazai átlagos almafogyasztás éves szinten 11-12 kg/fő, vagyis összesen 110-120 ezer tonnára tehető.

Az almatermelés költségei nagyjából 40-50 százalékkal emelkedtek az elmúlt 2-3 évben. Azonban ennél is nagyobb hatással van az gyümölcs árára az adott évben termelt mennyiség. Az almapiac keresleti oldalról stabil, a kínálat mennyisége azonban évről évre változhat, annak függvényében, hogy kedvezett-e az időjárás a termésnek.

Az önköltség növekedésének jellemzően 2-3 évre van szüksége ahhoz, hogy érvényesíteni lehessen a piaci árakban, így a mostani költségnövekedés egy darabig kevésbé lesz érezhető. Azonban az ideális ár jelenleg az alma 2020-as árszintje lehet. Az az ősz egy elég gyenge termést hozott, ezért magasan volt a gyümölcs ára.


Ne hagyd ki!