Mindent egybevetve 275 millió dolláros (82,5 milliárd forint) árbevétele volt az AstraZeneca-nak a koronavírus-vakcinából az első negyedévben. Összesen 68 millió dózist értékesítettek világszerte.


Az európai eladásokból 224 millió, a feltörekvő piacokról 43 millió, a világ többi részéről pedig összesen 8 millió dollár folyt be a céghez. A vállalat teljes bevétele az első 3 hónapban 7,32 milliárd dollár volt, ami 11 százalékos növekedést jelent, valamint 1,63 dolláros részvényenkénti osztalékot a tulajdonosoknak.

Ezek a számok minden elemző várakozásait felülmúlták, ők 6,94 milliárd dolláros bevételre és 1,48 dolláros osztalékokra számítottak. Pascal Soriot, a cég vezérigazgatója hozzátette, áprilistól kezdve növelni fogják a kapacitásukat. Ez azt jelenti, hogy havonta 200 millió dózist fognak szállítani a megrendelőkhöz. A gyógyszergyártó piaci tőkeértéke jelenleg 135 milliárd dollár körül mozog.

Perben Európával

Az Európai Bizottság szerződésszegés miatt indított pert az AstraZeneca ellen. Az első brüsszeli bírósági meghallgatáson az Európai Unió ügyvédjei sürgették, hogy a brit-svéd gyógyszergyártó minden üzeméből, így a szigetországiakból is azonnal indítsa el a megígért szállítmányokat – az AstraZeneca jogi képviselője szerint viszont ez a kötelezettség nem szerepel a szerződésben.

Az első meghallgatás mindössze egy óráig tartott, a következőt május 26-án tartják, az ítélet pedig júniusra várható. Brüsszelnek nem lesz könnyű dolga, mert az eredeti megállapodás nem tartalmazott konkrét szankciókat arra az esetre, ha a cég nem teljesíti a vállalásait, és erre a Deloitte már tavaly nyáron figyelmeztette is a belga kormányt.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!