Mindent egybevetve 275 millió dolláros (82,5 milliárd forint) árbevétele volt az AstraZeneca-nak a koronavírus-vakcinából az első negyedévben. Összesen 68 millió dózist értékesítettek világszerte.


Az európai eladásokból 224 millió, a feltörekvő piacokról 43 millió, a világ többi részéről pedig összesen 8 millió dollár folyt be a céghez. A vállalat teljes bevétele az első 3 hónapban 7,32 milliárd dollár volt, ami 11 százalékos növekedést jelent, valamint 1,63 dolláros részvényenkénti osztalékot a tulajdonosoknak.

Ezek a számok minden elemző várakozásait felülmúlták, ők 6,94 milliárd dolláros bevételre és 1,48 dolláros osztalékokra számítottak. Pascal Soriot, a cég vezérigazgatója hozzátette, áprilistól kezdve növelni fogják a kapacitásukat. Ez azt jelenti, hogy havonta 200 millió dózist fognak szállítani a megrendelőkhöz. A gyógyszergyártó piaci tőkeértéke jelenleg 135 milliárd dollár körül mozog.

Perben Európával

Az Európai Bizottság szerződésszegés miatt indított pert az AstraZeneca ellen. Az első brüsszeli bírósági meghallgatáson az Európai Unió ügyvédjei sürgették, hogy a brit-svéd gyógyszergyártó minden üzeméből, így a szigetországiakból is azonnal indítsa el a megígért szállítmányokat – az AstraZeneca jogi képviselője szerint viszont ez a kötelezettség nem szerepel a szerződésben.

Az első meghallgatás mindössze egy óráig tartott, a következőt május 26-án tartják, az ítélet pedig júniusra várható. Brüsszelnek nem lesz könnyű dolga, mert az eredeti megállapodás nem tartalmazott konkrét szankciókat arra az esetre, ha a cég nem teljesíti a vállalásait, és erre a Deloitte már tavaly nyáron figyelmeztette is a belga kormányt.


The Conversation

Friss

Egy rutinos toborzó 7 másodperc alatt dönt, ezt a 7 dolgot ne szúrd el!

Egy tapasztalt toborzónak elég néhány másodperc ahhoz, hogy megítélje, milyen ember vagy, kellesz-e a csapatnak. Éppen ezért rendkívül fontos az első benyomás az állásinterjún.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Hallottál már a szolgáló vezetési modellről? Ez lehet a siker kulcsa

Robert K. Greenleaf az 1970-es években fektette le szolgáló vezetési modell alapjait. A módszer a reneszánszát éli, napjainkban számos sikeres vállalat erre építi a vezetési stratégiáját.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: AB on Unsplash

Spiritualitás az üzletben? Steve Jobs-nak bejött

Steve Jobs korunk egyik meghatározó innovátoraként és üzletembereként vonult be a történelembe. Sokan azonban nem tudják, hogy Jobs spirituális beállítottságának köszönheti sikerei jelentős részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!