Az AstraZeneca bejelentette, hogy leányvállalata felvásárolja a ritka betegségek gyógyítására szakosodott Caelum Biosciences biotechnológiai céget. A megállapodás értéke forintban nagyjából 155 milliárdra tehető.

Gigantikus befektetések

Az AstraZeneca lépése tovább erősíti a gyógyszergyártó speciális gyógymódokra fókuszáló üzletpolitikáját. A Caelum Biosciences a vállalat Alexion nevű, ritka betegségek gyógyításával foglalkozó divíziójának lesz a része, amelyet az AstraZeneca idén vásárolt fel 39 milliárd dollárért, átszámítva nagyjából 12 129 milliárd forintért.

A friss ügylet az alábbiak szerint fog zajlani:

  • az Alexion 2019-ben kisebbségi részesedést szerzett a Caelum Biosciences-ben, most további 150 millió dollárért a fennmaradó tulajdonjogokat is „bekebelezi"
  • az Alexion további 350 millió dollárt fizet a cégnek az elért mérföldkövek függvényében

Az üzletnek köszönhetően az AstraZeneca teljes kontrollal rendelkezik egy potenciálisan jövedelmező, ritka betegség elleni gyógyszer felett, amelynek fejlesztése már késői stádiumban van, és "gyorsított" státusszal rendelkezik az Egyesült Államok felülvizsgálati, engedélyeztetési folyamataiban.

Sürget az idő

A Caelum Biosciences vívmánya egy életveszélyes betegségre, az úgynevezett AL-amiloidózisra kínál gyógymódot, amely hat nyugati országban nagyjából 20 ezer embert érint. A betegség az amiloidoknak nevezett rendellenes fehérjék felhalmozódását okozza, amelyek megzavarják az emberi test működését, károsítják a szívet és a vesét. A Caelum egyfajta monoklonális antitestet fejlesztett, amely a lerakódott amiloidok mennyiségét csökkenti, így javítva a szervek működését.

A diagnózist követő átlagos túlélési idő jelenleg kevesebb, mint 18 hónap, ezért sürgősen szükségük van egy új gyógymódra a pusztító betegség ellen.

- mondta Marc Dunoyer, az Alexion vezérigazgatója.

Az AstraZeneca korábban ígéretes eredményekről számolt be a Wilson-kór elleni gyógyszerének tesztelésével kapcsolatban is, viszont az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) kezelését célzó projektjét felfüggesztette.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!