Jó sofőr, rosst sofőr, ez a bonus-malus rendszer lényege
Fotó: Shutterstock

7 dolog, amit a bonus-malus besorolás hordozásáról tudni kell

A bonus-malus rendszert valószínűleg minden gépjármű-tulajdonos vagy üzembentartó ismeri, hiszen a kötelező biztosítás díjának egyik meghatározó eleme. A CLB blog áttekintette, hogy a különböző élethelyzetekben miként lehet átvinni a megszerzett besorolást az egyik autóról a másikra.


Mik a bonus fokozat átvitelének szabályai?

A bonus-malus fokozat átörökítésével kapcsolatban néhány dologgal mindenképpen érdemes tisztában lenni. Az egyik az, hogy a bonus fokozat nem a gépjárműhöz vagy a tulajdonosához, hanem az üzembentartó személyéhez kötődik, tehát vele együtt mozog autóról autóra (az üzembentartó személye természetesen megegyezhet a tulajdonossal). A másik fontos tudnivaló, hogy az elért bonus-malus besorolás csak az adott gépjármű-kategórián belül érvényes, vagyis csak azonos kategóriájú gépjárműre lehet tovább vinni – személyautóról motorra például már nem. Végül pedig az elért fokozat a kgfb-szerződés megszűnését követő 2 év után elévül, ha ezen az időn belül nem kötött új szerződést az üzembentartó, írja a CLB blog.

  Át lehet-e vinni a bonus-malus fokozatot egyik autóról a másikra a következő esetekben?

1. Eladta az autóját és újat vett helyette:

Amennyiben a régi gépjárműnek és az újnak is ugyanaz az üzembentartója és a kategóriája, természetesen átvihető a bonus besorolás. Az új jármű kötelező biztosításának megkötésénél adhatja meg a korábbi szerződés adatait, és így a besorolás automatikusan átkerül az újra.

2. Eladta az autóját, de egyelőre még nem tervez újat venni:

Ebben az esetben csak arra kell figyelnie, hogy ha nem szeretné elveszíteni az elért bonus-malus fokozatát, 2 éven belül vegye meg az új autót és kösse meg a kötelező biztosítását, különben a besorolás elévül és az új szerződés A0-val indul majd.

3. Új autót vett, de egyelőre megtartaná a régit:

Ha ugyanaz az üzembentartó több (azonos kategóriájú) gépjárműre is rendelkezik kgfb szerződéssel, az párhuzamos üzemeltetést jelent. Ebben az esetben nem vihető át a bonus fokozat egyik autóról a másikra, nem lehet cserélgetni őket, az új gépjármű A0-s besorolással kezd.

Ha időközben mégis eladná a régi autóját, annak a besorolását természetesen átörökítheti az újra a fentebb részletezett szabályok szerint. Ekkor a régi autó kgfb szerződésének megszűnéséről szóló igazolással tudja kérni a biztosítójától a besorolás átvitelét.

4. Eladta az autóját, de több másiknak is üzembentartója:

Ebben az esetben választhat, hogy melyik gépjárművére szeretné áttenni a régi autó besorolását – persze csak akkor, ha a két gépjármű kategóriája megegyezik.

5. Forgalomból ideiglenesen kivont autója bonus fokozatát szeretné átvinni egy új autóra:

A bonus fokozat átvitele nem lehetséges addig, amíg annak az autónak, aminek besorolását át szeretné örökíteni, meg nem szűnik a kötelező biztosítási szerződése. A forgalomból ideiglenesen kivont gépjárműről tehát nem vihető át a bonus fokozat.

6. Véglegesen kivonta autóját a forgalomból, és ennek bónuszát szeretné átvinni egy új autóra:

Ez ugyanúgy lehetséges, mintha eladta volna a járművet, a korábban felsorolt szabályok szerint: azonos az üzembentartó, azonos a gépjármű-kategória, és 2 éven belül megkötötte az új szerződését.

7. A gépjárművet nem adta el, csak annak üzembentartója változik meg:

Mivel a bonus-malus besorolás az üzembentartó személyéhez kötődik, ezért ő viszi tovább magával az elért besorolását, és az új üzembentartó meglévő fokozata lesz érvényes az autón – vagy ha ő új belépő (esetleg párhuzamosan már üzemeltet másik gépjárművet), A0-s besorolással kezd.


Ne hagyd ki!