Fehér testű repülő a kék égbolton
Fotó: Shutterstock

Még idén felszállhatnak a Dreamlinerek

A Boeing arról értesítette a fontos légitársaságokat és alapanyaggyártókat, hogy az év második felében szállítani kezdi a 787 Dreamlinereket, ami fontos mérföldkő lenne a szektor újraéledése szempontjából a pandémia után – értesült a Reuters.

A repülőgéptípus forgalomba helyezését majdnem egy évvel ezelőtt függesztették fel szerkezeti hibák miatt.

Folyton csúszik

A 787-es Dreamlinerek kilátásba helyezett átadása fontos a Boeing bevételei és a szűkös légiszállítási kapacitások növelése szempontjából is.

Korábban áprilisra tették a típus szállításának kezdő időpontját, most májusra tervezik, de további csúszás sem kizárt – tudta meg a Reuters az ügyben illetékes három személytől. A Boeing jelenleg

mindenre kiterjedő vizsgálatot és aprólékos javítást végez a mintegy 100 Dreamlineren,

hogy eleget tegyen az amerikai légiközlekedési hatóság szigorú elvárásainak.

A Boeing egy ideje már nem tesz közzé hivatalos tájékoztatást arról, hogy mikorra várható a Dreamlinerek átadása. A típus bennragadása korábbi közlés szerint 5,5 milliárd dollárjába került a gyártónak.

Mint egy falat kenyér

A kiszivárgott hírek alapján 2022 második felében elgördül minden akadály a Dreamlinerek felszállása elől, már a harmadik negyedév egy reális időpont lehet rá. A Boeing szóvivője nem kívánta kommentálni az értesülést a Reutersnek. Annyit mondott, hogy az amerikai légiközlekedési hatóság, a Federal Aviation Administration (FAA) határozza majd meg a szállítások megkezdésének időpontját. Az FAA szóvivője pedig úgy fogalmazott:

a biztonság határozza meg az időpontot.

A 787-esek visszatartása miatt az American Airlines februárban járatok felfüggesztését jelentette be, például Seattle és London, Los Angeles és Sydney, valamint Dallas és Santiago között.

A United Airlines korábban azzal számolt, hogy 2021 első félévében üzembe állít nyolcat a 787 Dreamlinerből. A tervezett időpont azóta 2022 őszére csúszott.

Van olyan megrendelő, akinek elfogyott a türelme: márciusban három darab 787-est mondtak vissza. A Boeingnek jót tenne, ha a típus szállítása megkezdődne, hiszen bizonytalanná vált 141 korábban megrendelt repülő sorsa az Oroszországra kivetett szankciók és az Ukrajnában dúló háború miatt.


Ne hagyd ki!