Túlkeresletiből túlkínálatiba fordulhat át a félvezetők piaca
Fotó: Shutterstock

Áteshettek a ló túlsó oldalára a chipgyártók

Az elmúlt időszakot jellemző chip- és félvezetőhiány akár a termékek túlkínálatába is átcsaphat szakértők szerint. A Samsung egyelőre nem is rendel chipeket, akkora készleteket halmozott fel.


A vártnál rosszabb negyedéves eredményre számítanak a chipgyártók

Szinte az összes nyugati félvezetőpiaci szereplő részvényei gyengélkedtek az utóbbi napokban, miután a világ egyik legnagyobb memóriakártya-gyártója, a Micron a vártnál sokkal rosszabb üzleti teljesítményt jelzett előre – írja a hwsw.hu.

A cég június 30-án rendkívüli prognózisában közölte, a 9,05 milliárd dolláros elemzői konszenzushoz képest az aktuális negyedévben forgalma legjobb esetben is 7,2 milliárd dollár lesz, ami legalábbis drasztikus visszaesésnek számít ezen a szinten, figyelembe véve, hogy ekkora eltérés a jóval nagyobb árbevétellel rendelkező technológiai óriáscégek esetében is ritkaságnak számít

- írja a portál.

Áteshettek a ló túlsó oldalára a gyártók

A memóriagyártó előrejelzését az elemzők a koronavírus-járvány alatt jelentkező globális félvezető- és chiphiánytrendek megfordulásának az első jeleként értékelték. A korábbi chiphiány hatásait a dinamikusan növekvő infláció úgy tűnik, hogy annál is jobban ellensúlyozta, mint azt a szakértők eredetileg jósolták.

Az okostelefon- és PC-eladások meredek esése miatt a komponensgyártók készleteit illetően a korábbi állandó hiány helyett túlkínálat mutatkozik, elemzői becslések szerint az iparág most nagyjából egy-két negyedévre elegendő készlettel rendelkezhet egyes memóriachipek, rendszerprocesszorok és egyéb vezérlőchipek tekintetében

- áll a cikkben.

Ezt igazolhatja, hogy ázsiai beszámolók szerint a világ legnagyobb félvezetőgyártója, a TSMC megrendelései jelentősen csökkentek. Például a Samsungnál is akkora készletek halmozódtak fel, hogy ideiglenesen nem rendelnek több chipet, a beszállítóikat pedig arra kérték, hogy halasszák el a már megrendelt készletek szállítását, vagy csökkentsék az beérkező chipek volumenét.

A félvezetőgyártók azonban erős keresletre számítanak hosszútávon. A szakértők szerint az iparág növekedését segítheti a jövőben az autóipar, az 5G terjedése, valamint a nagy számítási-, illetve tárolókapacitást igénylő adatközponti fejlesztések is.

Eszement pénzt tolnak az európai chipgyártásba

Korábban írtunk róla, hogy a chipek hiánya kis túlzással térdre kényszerítette például a világ autógyártóit, telefongyártóit és a számítógépgyártóit. A pici alkatrészek fontosságát remekül példázza a Volkswagen esete: az autógyártó a globális chiphiány miatt tavaly a tervezettnél kétmillió autóval kevesebb járművet értékesített.

Az Intel amerikai chipgyártó már korábban jelezte, hogy a következő 10 évben ezért 80 milliárd eurót, azaz több mint 30 ezer milliárd forintot fog invesztálni az európai gyártásába, azóta pedig meg is osztotta a befektetési tervezete első részleteit.

Ne hagyd ki!