Gyorsan jutott magasra, majd zuhant a mélybe a cég
Fotó: Shutterstock

Az egyik legértékesebb startup volt, most csődöt jelentett

A csúcson 47 milliárd dollárt ért a WeWork közösségi irodahálózatot üzemeltető startup. Azonban a rendkívül gyors felívelést óriási zuhanás követte. Már a nyáron csőd közelébe kerültek, de a csődeljárás csak a napokban indult.


Csődöt jelentette a WeWork

A WeWork 2010-ben indult. Megosztott munkaállomásokat adott bérbe olyan szabadúszóknak és kisebb cégeknek, startupoknak, akiknek nem érte meg folyamatosan fenntartani egy irodahelységet. Különleges dekoráció, laza hangulat és sörcsapok jellemzik a közösségi irodáikat. Jelenleg több mint 700 ilyen helyszínt üzemeltetnek, melyeknek nagyjából 730 ezer bérlőjük van. Néhány éve a világ egyik legértékesebb startupjának tartották. A csúcson az értékük 47 milliárd dollár volt - írja a BBC.

A problémáik 2019-ben kezdődtek egy rosszul sikerült tőkebevonási kísérlettel. Ezt követték a világjárvány miatti lezárások és a home office időszaka, ami végleg betett a cégnek. Hiába pumpált beléjük a többségi tulajdonos, a japán SoftBank dollártízmilliárdokat, az sem segített. Csak idén az első félévet egymilliárd dolláros mínusszal zárták - jegyzi meg a HVG.

Tehát már a nyáron csőd közelébe jutott a cég, de néhány hónapig sikerült elodázniuk a csődeljárást, egészen mostanáig. Azonban azt közölték, az eljárás ellenére nyitva maradnak az irodáik.

Jelenleg 50 millió dollárra becsülik az értéküket, vagyis a csúcsértékük körülbelül egy ezredére.

Nem tért vissza a régi élet az irodákba a világjárvány után

Világátlagban a munkahelyi fülkék és íróasztalok 36 százaléka lehet teljesen kihasználatlan manapság az XY Sense munkahelyi foglaltságérzékelő szolgáltató jelentése szerint. Emellett a használtak 29 százalékát legfeljebb három órán keresztül hasznosítják egy munkanapon. Mindössze 14 százalék azok aránya, amelyeket több mint öt órán át igénybe vesznek naponta.

A kutatás arra is rávilágított, a legtöbbet használt terek a két-három fős tárgyalók, amelyek átlagosan tele vannak. Megjegyezték, összességében az irodák kihasználtsága a világjárvány előtti szint 50 százalékánál jár manapság.

Elsősorban nem az munkaállomásokon töltik az idejüket a dolgozók

A dolgozók és a vezetők egyaránt azon a véleményen vannak, hogy a munkaidő legalább harmadát az irodában kellene tölteni – mutat rá a Boston Consulting Group kutatása. Azonban úgy tűnik, ezt az időt sem elsősorban az íróasztaloknál töltik az emberek. Az XY Sense felmérése szerint mégis az irodák teljes alapterületének 80 százalékát az egyéni munkaállomások foglalják el.

Más kutatások is alátámasztják, hogy a dolgozók egyre kevesebb időt töltenek az íróasztaluknál. Például az irodabútorokat gyártó Haworth vizsgálata alapján a világjárványt megelőzően az irodai munkások 85 százalékának volt saját munkaállomása. Azonban most az 50 százalékot sem éri el ez az érték.

A CBRE felmérésében is a nagy szervezetek több mint 90 százaléka az irodáik alacsony kihasználtsága panaszkodik. Részben emiatt a nagyrészük úgy kalkulál, csökkenteni fogja az ingatlanterületei méretét.

Ne hagyd ki!