Bedőlt egy ismert magyar borászat
Fotó: Shutterstock

Ismert magyar bormárka tűnhet el a süllyesztőben

Felszámolják az egyik legismertebb hazai borgyártót. Az Ital Magyarország Kft. csődje után egy másik, a Bognár családhoz köthető cég is becsődölt, a Bognár-Vin Kft. Ez a vállalat gyártotta a Bognár Pincészet borai mellett a Lovassy Bort is.


Újabb csőd a magyar borszektorban

Az Opten adatai szerint a Bognár-Vin Kft.-re az idén ötször rendeltek el végrehajtást, de eddig mindannyiszor törölték a rendeletet. Pedig a mérlegbeszámolójuk szerint nem ment rosszul a cégnek, hiszen pozitív mérleggel zárták 2021-et: nagyjából 1,7 milliárd forint árbevételük és 22 millió forint adózott nyereségük volt – írja a 24.hu.

Az alsó kategóriás Lovassy borok igen ismertek és népszerűek. Emellett a Bognár Pincészet mindössze három éve adta át a villányi borászatát, a Villányi Borok Házát, ahol a leszüretelt szőlőiket fogadták, tárolták és dolgozták fel. A beruházás 405 millió forintba került.

A cégben a legnagyobb üzletrésze Bognár Gábornak van, a fiai, Attila és Csaba egyaránt 25,7 százalékos tulajdonosok. Bognár Gábornak van még egy fia, Bognár Gábor Andor, az ő vezetésével dőlt be nemrég az Ital Magyarország Kft.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a szóban forgó borokkal és a cég több tucat dolgozójával. Az is kérdés, hogy hamarosan eltűnnek-e a termékeik az üzletekből.

Bedőlt az IMO is

Mi is beszámoltunk róla, hogy hatalmas összeggel tartozik borászatoknak és más cégeknek egy Bognár családhoz köthető másik cég is, az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó, az Ital Magyarország Kft. (IMO). A kereskedő november óta nem fizetett. A vállalat február 8-án csődvédelmet kért, a csődeljárás alatt pedig fizetési haladék illette meg.

Mindig is rossz volt a fizetési fegyelem, de mindig volt fizetési hajlandóság. Megszoktuk, hogy ez ilyen. Az akadozó fizetések ellenére azért sem szakítottak a borászok a céggel, mert az hatalmas piacvesztést jelentett volna, hiszen több nagy áruházba is az Ital Magyaroroszág Kft. szállította a borokat

– nyilatkozta korábban egy borász.

Fizetésképtelen, ezért felszámolják

A Fővárosi Törvényszék néhány hete állapította meg az IMO fizetésképtelenségét, és döntött a felszámolásáról. Az Ital Magyaroroszág Kft. összesen nagyjából 1,5 milliárd forinttal tartozhat a különböző vállalkozásoknak, köztük számos nagy hazai borászatnak. Az első egyezségi tárgyaláson a tartozások alig 12 százalékát ajánlotta fel a hitelezőknek a vállalat, azonban egy másodikon augusztusban kiderült, hogy annyit sem tudnak fizetni.

Például a Villányi Borok Háza 114 millió forinttal szerepel a hitelezők listáján, a Takler Pince 50 millióval, valamint több mint 20 millióval a Laposa Birtok és a Gere Tamás. Az államhoz köthető HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek 51 millióval tartoznak, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapnak pedig 21 millió forinttal. Mindemellett az MKB Banknak 208 millió, illetve az OTP-nek 222 millió forintos követelése van az IMO felé.


Ne hagyd ki!