1200 forintnál is drágább lehet manapság egy szelet torta
Fotó: Shutterstuck

Luxus-kategóriába kerültek a sütemények?

Bőven ezer forint felett is elkér egy szelet tortáért néhány cukrászda. A közelmúltban ment fel az alapanyagok ára, ősszel pedig további drágulás várható. Akad fogyasztó, aki szerint manapság már luxuscikknek számítanak a sütemények.


Jelentősen drágultak a cukrászati alapanyagok

Hirtelen emelkedett a tejtermékek, a liszt, a cukor és a különféle ízesítők ára, azonban további drágulással számolnak a cukrászok. Emiatt egyre kevesebben engedik meg maguknak, hogy cukrászdába járjanak – írja az atv.hu.

Szécsény cukrászdáiban is emelkedtek a sütemény árak, de én úgy gondolom, hogy még az ország más területeihez képest: Budapesthez vagy Balatonhoz képest még olcsók vagyunk. A vidéki ember az 1200 forintos szelettorta árat nem igazán tudja megfizetni

- nyilatkozta Béres Mária, a Happy cukrászda üzletvezetője.

A szakember hozzátette, hogy náluk csupán 500 forint körül alakul a sütemények ára.

További áremelések jöhetnek

Egyre kevesebb cukrászda tudja kigazdálkodni a működési költségeit áremelés nélkül Karádi Szabolcs, egy hévízi cukrászüzem üzletvezető-tulajdonosa szerint. Ők tavasszal már emeltek az áraikon, de az idén még egyszer növelhetik az árszintjüket.

A még mindig nem teljesen egyértelmű energia árak miatt elképzelhető, hogy kora ősszel újra kell emelni. Először azonban mindenképpen megvárjuk, hogy mi lesz a vége: lássuk a számokat, milyenek is ezek az energia költségek

- fejtette ki az üzletvezető.

Hajdúszoboszlón sem úszták meg a drágulást a cukrászdák, azonban a nyáron inkább nőtt a keresletük.

A forgalom emelkedése annak köszönhető, hogy benne vagyunk a szezonban és mivel Hajdúszoboszló jelentős fürdőváros, így az idegenforgalom biztosítja azt a forgalmat, ami a belföldi forgalom visszaeséséből következhetne be

- mondta Márkus Pál, üzletvezető.

A megkérdezett cukrászok egyöntetűen tartanak az árak további emelkedésétől. Emiatt - a kiemelt turisztikai központok kivételéve – forgalomcsökkenéssel is kalkulálnak.

Luxus lett a sütemény?

A cukrászdák vendégei közül egyre többen választják az olcsóbb süteményeket. Mások pedig ritkábban ülnek be a cukrászatba, de akkor kevésbé foglalkoznak az árakkal.

Manapság luxuscikknek számít, de néha azért megéri megengedni magának az embernek, hogy megvegye

- nyilatkozta az egyik vendég egy hajdúszoboszlói szálloda cukrászdájában.

Ne hagyd ki!