A Sberbank és a VTB bank kínál többségi tulajdonrészt a cégből
Fotó: Shutterstock

Eladó a legnagyobb balkáni cég

Ismét eladó a legnagyobb horvátországi magánvállalat, a Fortenova. Az élelemiszeripari és kereskedelmi cégóriás csaknem 50 ezer embernek ad munkát. Néhány éve még egymaga adta Horvátország GDP-jének a 15 százalékát. Az egykori Agrokor konszern jogutódja iránt Magyarországról is érdeklődtek.


Ismét eladó a Fortenova

A horvát Fortenova a Balkán legjelentősebb élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalata. Annak jogelődjét, az Agrokort a Sberbank mentette meg a csődtől 2018-ban. Az orosz pénzintézet akkor szerezte meg a vállalat részvényeinek a 44 százalékát. Azonban mivel Oroszországot az ukrajnai agressziója miatt nemzetközi szankciók sújtják, a Sberbank kiszorult az Európai Unióból, ami nehéz helyzetbe hozta a Fortenovát. Ezért a szintén orosz, a részvények 7,5 százalékát birtokló VTB bankkal együtt úgy döntöttek, eladják a zágrábi székhelyű céget.

Egyáltalán nem mindegy, ki vásárolja meg a stratégiai fontosságú óriásvállaltot. A Fortenova csoporthoz több mint száz cég tartozik, melyek jelenetős hatással vannak például Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia mindennapjaira is. A cégcsoport méreteit jól szemlélteti, hogy 2018-ban ők adták a horvát GDP 15 százalékát, valamint annyi embert foglalkoztattak, mint a három legnagyobb magyar magánvállalat összesen. Egyébként a cég jól teljesített az előző években. Például tavaly 5,2 milliárd eurós forgalmat és csaknem 280 millió eurós nyereséget mutatott fel.

A VG megjegyzi, lehetséges vásárlóként felmerült a Jellinek Dániel érdekeltségbe tartozó Indotek-csoport is. Azonban úgy döntöttek, inkább Saif Alketbi Egyesült Arab Emírségekbeli befektetőnek adják el a vállalatot. Viszont az 500 millió eurósra becsült tranzakció meghiúsult, ugyanis nem volt kizárható, hogy az arab mögött oroszok állnak. Emiatt ismét eladó az orosz bankok kezében lévő többségi tulajdonrész.

Régi-új konkurenst kapott a Nitrogénművek

Egy másik jelentős horvát cégről is írtunk néhány hete, mivel komoly gondot okoztak az elszálló energiaárak a kutenyai Petrokemija műtrágyagyárnak 2022-ben. Emiatt a cég vezetése tavaly március 10-én leállította a gyártósorokat, valamint kivezette a vállalatot a tőzsdéről. Horvátország egyetlen műtrágyaüzeme az ország földgázfelhasználásának a kimagasló részéért volt felelős korábban. 2021-ben 1,35 millió tonna növénytápot termelt a vállalat.

Emellett úgy döntöttek a tulajdonosai, megvállnak a gyáruktól, miután veszteséges lett az üzem fő részvényese, a Mol érdekeltségébe tartozó INA és a horvát gázellátásáért felelős PPD közös vállalata, a Terra Mineralna Gnojiva (TMG). A közelmúltban a stratégiai jelentőségű üzem 54,52 százaléka körülbelül 55 millió euróért a török Yildirim csoporthoz került.

Miután kedvező irányba változott a piac, márciusban újraindították Kutenyán a nitrogénalapú növénytápok gyártását. A közleményük szerint először 4 ezer tonna nitrogénsavat állítanak elő, amiből 14 ezer tonna NPK típusú műtrágyát készítettek március 23-ig. A gyárban néhány hónapon belül újkezdődhet az ammóniumtermelés is. Az említett műtrágya-alapanyagot egyelőre külföldről vásárolják.

A kedvező fejlemények ellenére sem valószínű, hogy a leállás előtt 1500 embert alkalmazó Petrokemija egyhamar teljes kapacitáson működjön. A szállítási láncok helyreállítása is eltarthat egy darabig, valamint modernizációra szorulnak a gyártósoraik is.


Ne hagyd ki!