Ellátási láncok váltak bizonytalanná
Fotó: Shutterstock

Az ételeink receptjét is megkavarja az ukrajnai háború

Annak érdekében, hogy ne legyenek akadozások a hazai élelmiszer-ellátásban (például az ukrajnai háború és az oroszokat sújtó embargó miatt), május elején engedélyezte az országos főállatorvos, hogy helyettesítő összetevőket is alkalmazhassanak a vállalatok az élelmiszergyártás során. De mit is jelent ez a gyakorlatban?


Új recept, régi csomagolás

Itt írtunk róla, hogy engedélyezte Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos az élelmiszeripar szereplői számára, hogy helyettesítő alapanyagokat használhassanak fel a termékeikhez.

A döntést azzal indokolták, hogy az ukrajnai konfliktus zavarokat okozott több élelmiszer-összetevő ellátási láncában, más alapanyagok költségét pedig jelentősen megemelte. A hazai élelmiszeripar ezért rákényszerült, hogy a termékei egyes hozzávalóit mással helyettesítse a zavartalan gyártás fenntartása érdekében. Ez azonban újabb, igen jelentős költségekkel terhelte meg a szektor szereplőt, hiszen az árucikkeik csomagolását jellemzően jóval korábban legyárttatták, azokon pedig a korábbi összetevők szerepelnek ( bár itt az új szabályok hagynak némi mozgásteret).

Így alkalmazható a rendelet gyakorlatban

A termékek gyártásakor az összetevők cseréje azonban nem olyan egyszerű, mint amilyenre elsőre hangozhat. Fontos vizsgálatok előzik meg, mielőtt egy vállalat a recept megváltoztatására adja a fejét.

A gyártók egy konkrét recept átdolgozásakor mindig meghatározzák a helyettesítési arányokat, az adagolást, a technológiai folyamatot. (…) Mindezek mellett olyan tényezőkre is oda kell figyelni, mint például a helyettesítő alapanyag beszerzési forrása, valamint a szükséges biztonsági és minőségi ellenőrzések. Az átalakított recepttel ezután próbagyártást, vagy tesztet kell végezni, hogy kiderüljön, az új összetevővel is megfelelnek-e minden élelmiszerbiztonsági és minőségi elvárásnak

- idézi a témában Vörös Attilát, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatóját az agrárszektor.hu.

Mielőtt pedig megkezdődik a gyártás a helyettesítő összetevővel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján is szükséges azt bejelenteni, valamint a partnereket is értesíteni kell a cseréről.

Ilyen gyakorisággal fordulhat elő

Azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakorisággal fordulhat elő az összetevőcsere a cégeknél, a szakember úgy fogalmazott, hogy jelenleg igen sok a bizonytalansági tényező, ezért szinte lehetetlen előre megjósolni a várható trendeket. Mindez attól függ, hogy a gyártók milyen biztonsági faktorok mellett, mekkora áron tudják beszerezni a hagyományos alapanyagokat a jövőben.

Most úgy látszik, hogy sikerülhet elkerülni a nagy hiányokat, azonban sok múlik azon, hogy Ukrajna felől mikor állhat helyre például a napraforgó-kivitel a háború előtti szint környékére. Illetve, azt is fontos lesz figyelni, hogy az idei mezőgazdasági szezon milyen eredményt hoz a háború sújtotta országban, mert most már ott tartunk, hogy a jövő évi termésekre is komoly veszélyt jelent az ottani helyzet

- nyilatkozott Vörös Attila.

Az igazgató megjegyezte azt is, hogy az utóbbi időben annyira felment néhány összetevő ára, hogy a helyettesítő alapanyag használata sem feltétlenül valószínűsíti, hogy az további drágulást hozna.

The Conversation

Ne hagyd ki!