Kalóriaszegényebbé válhatnak az üdítőitalok és a sörök is
Fotó: Shutterstock

Neked is feltűnt, hogy mennyivel kevesebb a cukor az üdítőkben?

2010 óta nagyjából 43 százalékkal csökkent az üdítők cukor és kalóriatartalma hazánkban a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) szerint. A szakmai szervezet állítja, saját akaratából döntött így. Változás látszik kibontakozni a sörök piacán is, valamint a Coca-Cola is fontos döntést hozott a közelmúltban.


Kevesebb cukor és kalória

A MAGYÜSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy eddig a hazai élelmiszergyártók közül csupán az ő szervezetük fogadott el (az üdítőgyártók több mint 85 százalékát képviselik) önkéntesen cukor- és kalóriacsökkentési programot. Ezzel a céljuk az volt, hogy 2020 végéig a 2010-es értékek felére csökkentsék a hazánkban forgalomba hozott alkoholmentes italaik átlagos cukor- és kalóriatartalmát. Ezt az eredményt ugyan nem sikerült elérni, azonban így is igen jelentős, 43 százalékos csökkenést értek el. A szövetség szerint ez a trend a későbbiekben is folytatódni fog a tagjaik között, tehát az újonnan bevezetett üdítők is alacsonyabb kalóriatartalommal jönnek majd ki.

2010-ben egyébként az üdítők átlagos energiatartalma 40 kalória volt 100 milliliterre vetített, ma viszont 22 kalória. Kedvező eredmény az is, hogy az említett időszakban a csökkentett kalóriatartalmú italok aránya 23-ról 63 százalékra emelkedett a teljes hazai kínálatban. Az alkoholmentes italokból származó kalória mára csak 2-3 százaléka a magyarországi fogyasztók által bevitt teljes mennyiségnek.

Csökkenteni próbálják a sörök kalóriamennyiségét is

A sörök nemzetközi piacán is némi változás érkezhet a jövőben - ha már a kalóriáról van szó - hiszen 10 év kutatómunka és 130 hibás prototípus után az Anheuser-Busch sörfőzde sikeresen megalkotta az első teljesen szénhidrátmentes sört. A Bud Light NEXT nevű termék február 7-én jelent meg a boltokban.

Sokáig úgy tűnt a gyártó számára, hogy elérhetetlen cél a szénhidrátmentes sör megalkotása, mivel nem létezett olyan technológia, ami alkalmas lett volna egy ilyen termék előállítására. A közelmúltban azonban változás történt.

Egy doboz sör csupán 80 kalóriát tartalmaz 4 százalékos alkoholtartalom mellett. A cég elsősorban a fiatalabb, 21 és 27 év közötti, Z generációs sörfogyasztókat kívánja bevonzani, akik jellemzően a könnyedebb italokat kedvelik.

Nagy változás a Coca-Colánál

Néhány napja arról írtunk, hogy a fogyasztói, befektetői és környezetvédelmi csoportok évek óta próbálják változásra bírni a Coca-Colát, ugyanis a kőolaj alapú, egyszer használatos műanyag palackjai és csomagolásai rendkívüli módon károsítják a természetet. A vállalat ráadásul a tavaly zsinórban negyedik éve volt a világ legnagyobb műanyagszennyezője.

A Coca-Cola sokak örömére a napokban megtette az első fontos lépést egy élhetőbb jövő érdekében. Bejelentette, hogy 2030-ra csomagolásai minimum 25 százaléka már újrafelhasználható lesz.

Az újrafelhasználható csomagolásokban olyan tárolóedények találhatók, amelyeket a cégek vagy a fogyasztók az eredeti termékkel újratölthetnek, ilyenek például a visszaváltható üvegek és a műanyag palackok is.

2020-ban egyébként a cég csomagolásainak 16 százaléka minősült újrafelhasználhatónak. Az említett évben az újratölthető üveg- és műanyag tárolóedényeinek 90 százalékát pedig sikeresen begyűjtötte.

Ne hagyd ki!