Cukorexport-tilalmat jelenthet be az egyik legjelentősebb cukortermelő
Fotó: Shutterstock

Elszállhat a cukor ára, ez az oka

Csökken a cukortermelés a globális cukorpiac legfontosabb szereplőjének számító Indiában. Emiatt az ázsiai ország leállíthatja a cukorexportját a 2023/24-es szezonban. A szakértők szerint ez a cukor árának jelentős emelkedését eredményezheti a világpiacon. Ráadásul Magyarország 2021 óta cukorhiánnyal küzd.


Leállíthatja a cukorexportját India

Kevés csapadék hullott Indiában az utóbbi időben, ami nem kedvezett a cukornádtermesztésnek. Márpedig az ázsiai ország a globális cukorpiac talán legfontosabb szereplője. Mivel visszaesett a cukorgyártás volumene, a Reuters értesülései szerint az indiai kormány várhatóan leállítja a cukorexportot a 2023/24-es szezonban. Hasonló lépésre utoljára hét éve kényszerült Új-Delhi.

Hozzáteszik, a jelenlegi cukorszezon szeptember 30-án ér véget. Ebben az időszakban 6,1 millió tonna cukrot exportálhat India. Ez a mennyiség messze elmarad az előző szezon rekordot jelentő 11,1 millió tonnájától. Ráadásul az idei kedvezőtlen csapadékviszonyok akár 2024/25 cukornádültetéseit is rosszul érinthetik. Igaz, Sanjeev Chopra, indiai élelmiszerügyi miniszter hisz benne, hogy a szeptemberi esőzések pozitív hatással lesznek a cukortermelésre.

Amennyiben India leállítja a cukorexportját, az a New York-i és londoni referenciaárak emelkedéséhez vezethet. Ezeken a piacokon jelenleg is többéves csúcson vannak a cukorárak. Az exporttilalom pedig tovább pumpálhatja a globális élelmiszerinflációt.

A Portfolio megjegyzi, a cukor árszintjét befolyásolhatja az El Nino is, amely a szokásosnál szárazabb időjárást eredményez számos területen. Ez további aggodalomra ad okot például India és Thaiföld cukortermelésének lehetséges további csökkenése miatt.

Nem idén kezdődtek a bajok

A cukorral kapcsolatos globális problémák nem újkeletűek. Európa 2021 óta küzd cukorhiánnyal, de a kontinensen kívül is csökkent a cukorkínálat az utóbbi években. Emelkedtek az árak, nőttek a szállítási költségek, valamint az ellátási láncok is szakadoztak. Magyarországon pedig a kilós kristálycukor alacsony hatósági ára sem kedvezett a behozatalnak.

A magyar cukortermelés nem elegendő a hazai fogyasztás kielégítésére sem. Az elmúlt években alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ezért a termelők csökkentették a termőterületet. Amíg 2017-ben több mint 17 ezer hektáron termesztettek cukorrépát Magyarországon, addig 2022-ben csak 10 500 hektáron, idén pedig durván 9 600 hektáron. A szektor tavalyi helyzetét súlyosbította az aszály is.

Magyarországon nagyjából évi 300 ezer tonna cukor fogy. Ezzel szemben a hazai termelő 80 ezer tonnát tudott előállítani 2021-ben az ország egyetlen cukorgyárában, Kaposváron. Viszont 2022-ben legfeljebb 40-50 ezret.

Ne hagyd ki!