Kutatás tárta fel, mennyit költhetnek a szülők a gyermekeik nyári elfoglaltságaira
Fotó: Shutterstock

Ennyibe kerülhetnek a gyermekek nyári elfoglaltságai az idén

Friss felmérés világít rá, mennyi pénzt szánnak a szülők a gyermekeik nyári elfoglaltságaira, például a táboroztatásukra az idén. A legtöbb megkérdezett úgy véli, tavalyhoz képest jobban a zsebébe kell nyúlnia a gyerekei szórakoztatása érdekében.


A tavalyinál költségesebbek lehetnek a gyermekek nyári elfoglaltságai

A gyermekek iskolai nyári szünete jelentős terhet róhat a szülőkre. Ekkor nemcsak a gyermekfelügyeletet kell megoldaniuk, hanem a gyerekek programjaival kapcsolatos kiadásokat is fedezniük kell.

Az Erste felmérése szerint a szülők jelentős részének (39 százalék) nehézséget okoz előteremteni az anyagiakat ahhoz, hogy értelmes és szórakoztató programot biztosítson a gyerekeinek ebben az időszakban. Ráadásul 38 százalékuk nehezen tudja ellátni a munkáját, ha otthon van a gyermeke.

Mint kiderült, a legtöbb szülő (27 százalék) egy gyerekre vetítve 25 ezer és 50 ezer forint között tervez költeni a nyári elfoglaltságaikra. A válaszadók ötöde 50-80 ezer forintot fizethet ki, viszont 40 százalék 150 ezer forintnál is többel kalkulál. Csupán 13 százalék nyilatkozott úgy, hogy 25 ezer forintnál kevesebbet szán egy gyermeke szórakoztatására ezekben a hónapokban.

A Vg megjegyzi, a szülők több mint fele úgy véli, idén többe kerül a gyerekek nyári vakációja, mint tavaly. Viszont a negyedük nagyjából ugyanannyit fog költeni ilyen célra, mint egy évvel ezelőtt. Kiadáscsökkentéssel 7 százalék számol.

Magas az összesített infláció a gyermekek fogyasztási kosarában lévő termékeknél

Egyébként a K&H tavaszi tanulmánya szerint a gyerekinfláció lassult Magyarországon, azonban továbbra is magas. Éves alapon 8 százalék, vagyis ennyivel került most többe a gyerekek fogyasztási szokásai alapján összeállított termékkosár, mint egy évvel azelőtt.

Márciusban a kosár értéke 40 435 forint volt. Viszont 2023 harmadik havában „csak” 37 432 forint. A legnagyobb áremelkedést a hamburger mutatta, 15 százalékos növekedéssel. A második helyre a narancslé került 13 százalékos drágulással, illetve harmadik lett hátizsák 9 százalékkal.

Viszont némileg csökkent a gyümölcsjoghurt és a kakaós csiga átlagos árszintje. Az előbbi 8, az utóbbi pedig 4 százalékkal kerül kevesebbe, mint egy évvel azelőtt.


Ne hagyd ki!