kisfiú, aki ügyvédi pályát képzel magának
Fotó: Shutterstock

Gyerekek, akik képtelenek kilépni szüleik árnyékából

Nem csak a híres emberek gyermekei élnek a sikeres szülők árnyékában.


Árnyékban felnőni

Gyakran a híres emberek utódai jutnak eszünkbe, amikor arra gondolunk, mit jelent a szülők árnyékában élni. Willow Smith énekesnő, Will Smith és Jada Pinkett Smith lánya például „gyötrelmesen szörnyűnek" nevezte, hogy híres szülők mellett nőtt fel. Colin Hanks, Tom Hanks színész fia pedig azt mondta, hogy nehezen tudott önálló személyiséggé válni. Chelsea Clinton író, Bill és Hillary Clinton amerikai politikusok lánya pedig arról panaszkodott, hogy „gyerekként gúnyolták" a talk show-kban. Ám a rivaldafényben élőkön túl is számos olyan gyerek van, akik életére árnyékot vetnek a szülei.

A gyerekek korán megtanulják, hogy a szüleiktől függenek, mondja Amy Morin, az amerikai Floridában élő pszichoterapeuta, a The Verywell Mind Podcast házigazdája és a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyv szerzője. A függőség miatt a gyerekek elnyomhatnak viselkedésformákat vagy személyiségjegyeket, hogy „több figyelmet, szeretetet és elismerést" kapjanak a szüleiktől.

A pszichológusok szerint a szülői befolyás súlyát a legkülönfélébb emberek gyerekei érzik: legyenek gazdagok, sikeresek, híresek, vagy csak simán temperamentumosak. A hatások igen változatosak lehetnek, mondják a szakértők. A közismert szülők gyermekei számára például nehéz az önállódodás; egy magasan teljesítő szülő jelenlétében a gyermek az elvárásoktól függetlenül soha nem érezheti magát elég jónak; a toronymagasan kiemelkedő személyiségű szülők gyermekei számára pedig az éntudta kialakítása nehéz feladat.

Vannak olyan gyerekek, akik inkább a szüleik meghosszabbításának érzik magukat, mintsem önálló egyéniségnek. Ennek eredményeként sokan küzdenek azzal, hogy valóban megtalálják az igazi cselekvőképességet, az önállóságot és a teljességet

− mondja Alex Leff, New York-i pszichoterapeuta és párkapcsolati szakértő.

A közismert vagy nagyon sikeres emberek gyerekei úgy érezhetik, hogy mindig is a szüleik gyerekeként fogják őket számon tartani − ahelyett, hogy önmagukként ismernék őket. A 29 éves Rose esetében is ez volt a helyzet. Új-Zélandon felnőve gyakran volt szemtanúja annak, hogy idegenek rajongtak az édesanyjáért, aki az ország konyhaművészeti köreiben nagy tekintélynek örvend. Rose tudta, hogy saját útját kell járnia, így a középiskola után elhagyta szülőföldjét, és beutazta a világot, mielőtt külföldi főiskolára ment. Ahogy fogalmaz:

Egy időre el kellett mennem, és a saját dolgaimat kellett csinálnom

Más helyzetekben az ambiciózus szülők gyermekeiben kialakulhat a félelem attól, hogy nem felelnek meg az elvárásoknak. A Marylandben élő 25 éves Ryan bevándorló orvos édesapjának, külön le kellett vizsgáznia ahhoz, hogy Amerikában is folytathassa hivatását. Az apa világossá tette, hogy szeretné, ha fia is orvosnak tanulna. Konkrét utasításokat közölt vele arról, hogy milyennek kell lennie ahhoz, hogy kiérdemelje apja szeretetét és tiszteletét. Ilyen körülmények között Ryan nehezen tudott önálló döntéseket hozni, különösen, ha azok ellentétesek voltak sikeres apja kívánságaival.

Bizonyos esetekben az erős és összetett személyiségű szülők is veszélyeztethetik a gyermekük saját személyiségének kialakulását. A társaságkedvelő vagy spontán emberek öntudatlanul is éreztethetik a gyerekükkel, hogy egy bizonyos jellemvonást kell utánozniuk. Például egy karizmatikus személyiségű szülő arra taníthatja a gyermekét, hogy neki is karizmatikus személyiségnek kell lennie

− teszi hozzá Morin.

​„Azt akartam, hogy mindenki tudja, hogy nem csak úgy kaptam ezt a dolgot”

Azok a gyerekek, akik a szüleik árnyékában nőnek fel, felnőttkorukban sokféle kihívással szembesülhetnek − mondja Leff, aki híres vagy társadalmilag befolyásos emberek gyermekeivel dolgozik. Megfigyelte, hogy saját ügyfelei a perfekcionizmus, a szorongás és a nagy teljesítmény felé vonzódnak, hogy leküzdjék a fenyegető elégedetlenséget az életükben.

A sikeres szülők gyermekei érezhetik a magukon a nyomást, hogy extra keményen megdolgozzanak a sikereikért

− mondja Morin. Ez különösen igaz azokra, akiknek a szülei ugyanazon a területen befutottak, ahol ők is érvényesülni szeretnének.

Ez összecseng Rose történetével. Mindig is szakács akart lenni, de kezdetben nem volt hajlandó együttműködni az édesanyjával, ehelyett inkább egyedül dolgozott, hogy először a saját sikerét alapozza meg. Végül Rose úgy érezte, hogy elszalasztott egy lehetőséget, és a 2018-ban ismét együtt dolgoztak egy projekten. Rose mégis arra kényszerítette magát, hogy ő legyen az első ember a munkában, és ő intézte a logisztika nagy részét:

400%-os teljesítményt nyújtottam, mert azt akartam, hogy a csapatban mindenki tudja, hogy nem csak úgy a kezembe adták ezt a dolgot. Így is gondolom, de ezt magamnak is be kellett bizonyítanom.

Azok a gyerekek, akik hatalmaskodó szülők árnyékában nőnek fel, később megpróbálhatják utánozni, követni őket, hogy elismerést szerezzenek. A Joblist globális toborzási platform 2021-es felmérése szerint a megkérdezettek 65%-a arra a karrierpáyára állt vagy abban az iparágban kötött ki, amelyet szülei jelöltek ki neki.

Mások szögesen ellentétes módon reagálnak, teszi hozzá Leff, és teljesen fellázadnak a szüleik kívánsága ellen. Megfigyelhető a tendencia, hogy a gyerekek elutasítják a megjelenített sikermodellt, talán sértődöttségből, vagy azért, hogy a sikeres szülőtől elkülönülő identitást alakítsanak ki. Itt írtunk arról, hogy tényleg tragédia-e, ha egy gyerek nem akarja továbbvinni a családi vállalkozást.

Ryan például fokozatosan szakított apja elvárásaival. A középiskola után döntött úgy, hogy az orvostudomány helyett pedagógusi tanulmányokat folytat, majd olyan kapcsolatba lépett, melyet a családja nem tartott megfelelőnek. Apránként békélt meg a neveltetésével:

Rájöttem, hogy nem akarok olyan lenni, mint az apám.

De azt is bevallja, hogy egy része vágyik apja csodálatára.

​Az erős példaképek előnyei

Ha valaki olyan szülőkkel nő fel, akik "nagyra nőttek", az a későbbiekben problémákat vethet fel − de a tapasztalat előnyös is lehet: ritka karrierlehetőségeket teremthet, és segíthet a gyermeknek meghatározni saját értékeit.

Ez kézzelfogható előnyökkel is járhat. A Georgetown Egyetem 2019-es jelentése szerint az, ha valaki gazdagnak születik − ahogyan a híres és tehetséges emberek gyermekei gyakran azok −, nagyobb valószínűséggel teszi a gyermeket felnőttkorában sikeressé, mint a tanulmányi teljesítmény. A sikeres szülők gyermekei meg is erősödnek − egyes esetekben öröklik a birodalmat, mások szakmai kapcsolatokra tesznek szert.

Más felnőtt gyermekek számára a szülő életének nem kívánatosnak tűnő aspektusainak felfedezése szintén hasznos lehet a saját értékeik meghatározásában. Miután látta édesanyját a rivaldafényben, Rose úgy döntött, hogy ő zárkózottabb ember ennél; és nem vágyik a hírnévre. Ryan pedig arra ügyel apja példájából okulva, hogy ne erőltesse rá a nézeteit másokra.

Itt és itt írtunk pozitív szülői tanácsokról, melyek hozzájárulnak a gyermekek későbbi sikeréhez.

Forrás: BBC

Ne hagyd ki!